Home » Știință » Când și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze consumul de sare?

Când și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze consumul de sare?

Foto: Shutterstock
Publicat: 11.11.2023

Sarea a fost folosită pentru a conserva alimentele și pentru a da gust mâncării încă de acum mii de ani. Totuși, poate reprezenta aceasta un pericol pentru sănătate? Oamenii de știință au încercat să ofere un răspuns la această întrebare.

„Remediul pentru orice este sarea. Transpirație, lacrimi sau mare”, spune un personaj dintr-o povestire scurtă a autorului danez Isak Dinesen.

Chiar și având în vedere acest citat, sunt mult mai multe lucruri care trebuie avute în vedere decât un maraton, un episod de plâns sau o baie în marea albastră. Sarea nu mai este de mult timp remediul pentru orice problemă.

OMS recomandă maximum 5 grame de sare pe zi

În primul rând, Organizația Mondială a Sănătății recomandă să limităm consumul de sare la 5 grame pe zi și, dacă putem, să folosim chiar o cantitate mai mică decât atât. Potrivit unui număr mare de studii, consumul excesiv de sare este asociat cu hipertensiune arterială, ceea ce poate provoca, mai târziu, boli cardiovasculare și infarct.

Sarea este, din punct de vedere tehnic, clorură de sodiu. Sodiul este cel care pare să producă cele mai multe dintre efectele sale negative, motiv pentru care companiile din Statele Unite ale Americii au tendința de a promova opțiunile cu conținut redus de sodiu.

„Este, practic, o formă cronică de otrăvire pe termen lung. Tensiunea arterială este un factor uriaș în ceea ce privește sănătatea pe măsură ce îmbătrânești, iar noi observăm dovezile potrivit cărora excesul de sare o crește pe parcursul vieții”, a explicat Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară și președinte al Societății Britanice de Hipertensiune.

În studii mai recente, excesul de sare a fost, de asemenea, asociat cu diabetul de tip II, iar persoanele care „întotdeauna” sau „de obicei” adaugă sare la masă prezintă un risc cu până la 39% mai mare de a dezvolta această afecțiune decât cele care o adaugă „rar” sau „niciodată”, potrivit The Guardian.

Mare parte din sarea din mâncare, adăugată la gătit

Deci, soluția este aceea de a evita solnița? Se pare că răspunsul este un pic mai complicat decât atât: potrivit British Heart Foundation, 75% din sarea pe care o consumăm este adăugată înainte ca mâncarea să ajungă în farfurie. În cea mai mare parte a anilor 2000, Marea Britanie a fost lider mondial în ceea ce privește reducerea sării, Agenția pentru standarde alimentare (FSA) impunând limite stricte privind cantitatea de sare care putea fi inclusă în majoritatea produselor.

Cu toate acestea, în 2010, odată cu apariția „acordurilor de responsabilitate” introduse de Guvernul britanic, industria alimentară a preluat ea însăși conducerea procesului, limitele devenind mult mai voluntare. În prezent, chiar și companiile care ar dori să reducă conținutul de sare al alimentelor pe care le produc sunt împiedicate de ceea ce fac toți ceilalți: pe lângă faptul că este una dintre cele mai ieftine forme de aromă disponibile, sarea poate fi folosită și pentru a mări volumul alimentelor prin creșterea conținutului de apă.

Papilele gustative trebuie să se adapteze cu puțină sare

„Așa cum spunea un coleg de-al meu la vremea respectivă, a lăsa acest lucru la latitudinea producătorilor este ca și cum l-ai pune pe Dracula la conducerea unei bănci de sânge. Unele supermarketuri doresc o mai bună aplicare a legii, dar aceasta trebuie să vină de sus” mai spune MacGregor.

Răspunsul este, așadar, că vorbim despre o problemă de sănătate de care ar trebui să îngrijoreze la nivel colectiv, din moment ce avem atât de puține șanse de a ne rezolva singuri problema consumului de sare.

O soluție ar fi aceea de a lua măsuri precum: să gătim majoritatea meselor de la zero, să evităm mâncarea la pachet și meniurile gata preparate și să reducem cantitatea de sare pe care o adăugăm în alimente. Papilele gustative se vor adapta în timp. De asemenea, putem experimenta alte surse de aromă, cum ar fi condimentele sau citricele, care pot avea efecte benefice – usturoiul, de exemplu, pare să scadă tensiunea arterială, în loc să o crească. În paralel, putem crește consumul de fructe și legume, deoarece există dovezi recente că potasiul din acestea are un efect protector împotriva sării.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O dietă fără sare poate reduce riscul de probleme cardiace cu aproape 20%, arată un studiu

Mina de sare în care naziștii au ascuns comori de miliarde de dolari

O singură proteină este „vinovată” de declanșarea bolii Huntington

Consumul excesiv de sare poate duce la tulburări cognitive și hipertensiune arterială

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase