Home » Știință » Când ar trebui să te îngrijoreze consumul de zahăr?

Când ar trebui să te îngrijoreze consumul de zahăr?

Când ar trebui să te îngrijoreze consumul de zahăr?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.05.2023

Alimentele bogate în zahăr sunt mai ușor de obținut ca niciodată și, pe măsură ce industria evoluează, dulciurile sunt preparate în așa fel încât să ne facă să ne întoarcem la ele tot mai des.

Toată lumea iubește zahărul – și pe bună dreptate, însă specialiștii încearcă să afle câtă dependență creează.

Pentru a începe această discuție, trebuie încadrat zahărul în două categorii: zahăr „liber” din dulciuri, prăjituri, biscuiți și băuturi acidulate și zahărul prezent în mod natural în lapte, fructe și legume, notează The Guardian.

Care este zahărul care trebuie evitat?

„Zahărul prezent în mod natural în structura celulară a alimentelor, precum zahărul din fructe și legume, este eliberat mult mai lent în sânge. Acesta este și cazul zahărului din lapte, care vine la pachet cu proteine și grăsimi, care ne pot menține senzația de sațietate mai mult timp. Recomandarea pentru adulți este reducerea zahărului „liber” la 30 de grame pe zi (aproximativ 7 lingurițe)”, a spus nutriționistul Lily Soutter.

Studii recente au demonstrat că mâncarea bogată în zahăr și grăsimi poate „antrena” creierul în așa măsură încât să râvnească la și mai multe dulciuri în viitorul apropiat. Acesta este momentul în care ar trebui să te îngrijorezi!

Alte dovezi (puțin mai neconcludente) arată că ficatul ar putea fi suprasolicitat din cauza consumului de zahăr, provocând probleme de sănătate în timp, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare.

Nu trebuie omisă nici problema cariilor, care apar din cauza acidului produs atunci când bacteriile de cavitatea bucală încearcă să descompună zahărul consumat.

Cariile și afecțiuni ale inimii – probleme pe care le poate provoca zahărul

Specialiștii au concluzionat că ar fi bine să reducem din consumul de zahăr, iar renunțarea la cele „libere” este un început bun.

„Una dintre cele mai simple schimbări este eliminarea băuturilor răcoritoare. De asemenea, citiți etichetele alimentelor: unele au un semafor pe ambalaj, care ar putea fi util în decizia asupra unei opțiuni sănătoase, chiar dacă sunt informații despre tot ce înseamnă zahăr, nu doar zahărul liber”, a mai spus nutriționistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Recomandarea experților: Câte lingurițe de zahăr ar trebui să consumăm pe zi?

Medicamentul care menține șoarecii slabi chiar dacă aceștia consumă zahăr și grăsimi

Vești proaste! Zahărul este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare

Zahărul modifică microbiomul și elimină protecția împotriva obezității și a diabetului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase