Home » Știință » Vrei să trăiești până la 116 ani? „Secretele” longevității, mai simple decât credem

Vrei să trăiești până la 116 ani? „Secretele” longevității, mai simple decât credem

Vrei să trăiești până la 116 ani? „Secretele” longevității, mai simple decât credem
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.11.2023

Buna dispoziție, o perspectivă pozitivă și distanțarea de oamenii toxici sunt mai importante decât moștenirea genetică, băile de gheață sau dietele nemiloase atunci când vorbim despre longevitate.

Maria Branyas locuiește în Spania. Ea a trecut prin cutremure, războaie, epidemii și incendii și, la vârsta de 116 ani, este încă în viață. Femeia este sănătoasă la minte, are o inimă puternică, este alertă din punct de vedere mintal și împarte sfaturi pe X (fostul Twitter) despre cum să adauge utilizatorii acele decenii în plus.

„Ordine, liniște, o bună legătură cu familia și prietenii, contactul cu natura, stabilitate emoțională, fără griji, fără regrete și să stai departe de persoanele toxice”, scrie ea. Iaurtul natural, genele și norocul au ajutat, de asemenea, a mai punctat ea, potrivit The Guardian.

90 de ani vor ajunge, în curând, „noii 50 de ani”

Branyas a fost de acord să facă parte din investigația geneticianului Manel Esteller pentru a afla de ce, deși cronologic este o supercentenară, vârsta ei biologică este mult mai mică. Poate că 90 de ani nu sunt încă noii 50 de ani, dar numărul celor cu vârsta de 100 de ani (sau mai mult) este în creștere, mulți dintre ei sfidând noțiunile de fragilitate specifice vârstei.

Jeanne Calment, care a murit în Arles, Franța, în 1997, la vârsta de 122 de ani, după ce se mutase într-un azil de bătrâni cu doar cinci ani mai devreme, ținea să primească o doză zilnică de vin porto, ciocolată și o țigară. Umorul era în sângele ei.

„Nu am avut niciodată decât un singur rid. Și stau pe el”, i-a spus ea unui intervievator.

Conform estimărilor Organizației Națiunilor Unite din 1995, la nivel mondial existau 95.000 de centenari. Până în 2100, ONU a prezis că va exista un „tsunami de argint” de peste 20 de milioane.

Longevitatea, actuala obsesie a miliardarilor

Prelungirea duratei de viață a oamenilor pare să fie obsesia actuală a miliardarilor, care își sacrifică vârsta mijlocie pentru băi de gheață, diete necruțătoare, vitamine și maratoane de exerciții fizice în speranța că, asemenea meduzelor, hidrei și viermilor de mare adâncime, pot să se debaraseze de celulele senescente (care îmbătrânesc) și să întinerească.

Ceea ce este interesant în cazul celor două femei, Calment și Branyas, este că ele au ajuns la o longevitate sănătoasă fără această autopedepsire. Desigur, activitatea oamenilor de știință care încearcă să inverseze genetic aspectele degenerative ale îmbătrânirii este importantă, dar la fel de importantă este și abordarea modului în care am putea învăța să trăim o viață bună înainte de a fi prea târziu.

Nu cu mult timp în urmă, oamenii se nășteau, munceau, se pensionau și mureau chiar înainte de a avea timp să scoată din cutie cadoul de pensionare. Dar ce se întâmplă acum, când sunt cinci sau mai multe decenii după momentul pensionării? Ce oferă bucurie? Cum o plătești? Cum ne comportăm la vârsta noastră odată ce familia a murit, prietenii au plecat, ambiția este abandonată și veniturile vor fi, probabil, limitate?

Pașaportul pentru o viața lungă: fără tutun, alcool și mult optimism

Sărăcia, lipsa de educație și investițiile insuficiente în sănătatea publică și în infrastructura socială vitală – toate acestea sacrifică oamenii prematur. Dar unul dintre cele mai lungi studii privind dezvoltarea umană, început în 1938, aduce un motiv de speranță pentru cei care ar putea, totuși, să câștig decenii în plus. Relațiile apropiate, mai mult decât faima, succesul, clasa socială, IQ-ul, genele și venitul, au fost cei mai buni indicatori ai unei vieți lungi și fericite.

Pașaportul pentru o longevitate sănătoasă, potrivit studiului, este să te ferești de băutură și tutun, să dai dovadă de optimism și empatie, să amâni gratificarea, să cauți partea amuzantă a vieții și să continui să înveți. Cei mai mulți dintre noi cunoaștem formula, dar capcana constă în aplicarea ei atunci când facturile de luna viitoare sunt cea mai presantă preocupare.

Timpul este de aur și, paradoxal, timpul este de partea celor foarte bătrâni, pentru că au mult mai mult timp la dispoziție, ei fiind eliberați de tot ce înseamnă serviciu sau de creșterea și îngrijirea copiilor. Mulți dintre noi ajungem, poate, să prețuiam cu adevărat viața atunci când suntem aproape de moarte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câți ani ai, de fapt? Inteligența Artificială îți dezvăluie adevărata vârstă

Vârsta moleculară a ochiului a fost stabilită pentru prima dată

Un studiu confirmă vârsta celor mai vechi amprente umane fosile din America de Nord

O femeie în vârstă de 104 ani a sărit cu parașuta, a doborât un record și apoi a murit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase