Home » Știință » Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?

Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?

Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.12.2023

Visarea lucidă este o stare în care ești conștient că visezi în timpul ciclului de somn și ai capacitatea de a controla sau manipula narațiunea visului. Până la 70% dintre oameni experimentează acest fenomen cel puțin o dată în viață.

Astfel, compania Prophetic, fondată la începutul acestui an, exploatează o nouă piață, cu o cască inovatoare numită „Halo”.

Permițându-le clienților să exploateze visul lucid ar putea deschide calea pentru productivitatea în timpul nopții – de exemplu, inginerii ar putea codifica în somn, potrivit Fortune. Oamenii își petrec aproximativ o treime din viață dormind. Prophetic vrea să submineze lipsa de activitate care are loc în timpul somnului prin inducerea unei stări de vis lucid.

70% dintre oameni experimentează vise lucide cel puțin o dată în viață

Lucrând în colaborare cu Afshin Mehin, designerul Neuralink N1 pentru compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, Prophetic își propune să aducă un nou nivel de control asupra stării de visare.

Dispozitivul Halo este purtat ca o coroană și își propune să le ofere utilizatorilor controlul asupra viselor lor.

Conform site-ului web al Prophetic, dispozitivul folosește o combinație de ultrasunete și modele de învățare automată create folosind date EEG și fMRI pentru a detecta când utilizatorii se află în REM pentru a induce și stabiliza visele lucide, scrie ScienceAlert.

Dispozitivul este purtat ca o coroană

Cu planuri de a livra date de la institut în primăvara anului 2024 și de a livra dispozitivele în primăvara anului 2025, Prophetic se așteaptă ca prețul dispozitivului să fie cuprins între 1.500 și 2.000 de dolari fiecare.

Produsul se bazează pe cercetările în curs de desfășurare ale Institutului Donders din Olanda, care vizează zone specifice ale creierului și frecvențe de ultrasunete pentru inducerea optimă a viselor lucide.

Compania a înregistrat un interes substanțial, generând „câteva sute de mii de dolari” în primele câteva săptămâni de la deschiderea rezervărilor, ceea ce indică o bază de utilizatori potențial substanțială care așteaptă cu nerăbdare lansarea dispozitivului Halo.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un start-up lucrează la tehnologia prin care să muncești în timp ce visezi

Sigmund Freud, psihiatrul care a scandalizat lumea ştiinţifică. Ce ascund visele şi sexualitatea reprimată – VIDEO

Ce sunt „visele febrile” și ce determină apariția lor?

Care sunt cele mai comune vise, potrivit datelor Google?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase