Home » Știință » De ce unii oameni visează într-o limbă străină?

De ce unii oameni visează într-o limbă străină?

De ce unii oameni visează într-o limbă străină?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.02.2023

Somnul are un rol mult mai important decât se credea până acum în ce privește asimilarea unei limbi străine. În timpul nopții, este activat tot vocabularul pe care-l cunoaștem – sau nu – iar cuvintele sunt amestecate în vis. Și totuși, ce arată asta despre activitatea pe care o are creierul nostru atunci când dormim?

Cei care vorbesc mai mult de o limbă străină pot avea experiența ca, în somn, frazele să se amestece între ele, subliniază oamenii de știință, potrivit BBC.

La o primă vedere, nu pare deloc surprinzător ca poligloții, care trec de la o limbă străină la alta în timpul zilei (și nici cei care abia încep să învețe o limbă străină) să folosească același vocabular în timpul somnului.

Cuvintele se amestecă între ele în timpul somnului

La urma urmei, de ce nu ne-ar însoți și în timpul nopții cuvintele pe care le folosim în timpul zilei? Însă un studiu la care au participat persoane cu deficiențe de auz arată că ei comunică în vis la fel cum o fac și în timpul zilei: prin limbajul semnelor.

La o privire mai atentă asupra viselor multilingve, este dezvăluită o imagine mult mai complexă. Pentru început, în loc să redea aleatoriu fragmente lingvistice din timpul zilei, se pare că, de fapt, creierul nostru amestecă tot: grijile din timpul zilei, amintirile și problemele. Ba chiar ar putea fi create, în timpul visului, dialoguri întregi într-o limbă pe care persoana în cauză nu o cunoaște (cum ar fi, de exemplu, japoneza).

Specialiștii în somnologie susțin că mecanismul exact prin care se produce un astfel de vis este destul de dificil de stabilit – în parte, pentru că visul este, în general, un fenomen foarte misterios și în continuare nedescifrat.

Creierul nostru nu s-a oprit din învățat

Ce este, totuși, destul de bine înțeles, este răspunsul la întrebările „de ce?” și „cum?” poate creierul nostru să proceseze limbile străine. Iar pentru a înțelege mai bine legătura dintre somn și limbaj, ar trebui început cu ce știm cel mai bine: limba maternă.

„Evident, în copilărie erau foarte multe cuvinte noi de învățat – mai ales în primii 10 ani din viață. Însă acest lucru îl facem în permanență, doar că nu mai suntem atenți”, a spus Gareth Gaskell, profesor de psihologie la Universitatea din York (Marea Britanie).

Acesta a mai subliniat că un rol l-ar putea avea și fenomenul REM (rapid eye movement).

Pe de altă parte, alți oameni de știință mai susțin că în timpul somnului sunt rezolvate problemele care ne frământă în timpul zilei (mai ales dacă încercăm să învățăm o limbă străină).

„Este foarte posibil ca, în timpul viselor multilingve, creierul să încerce să creeze lecturi între limbile străine”, a spus Marc Züst, liderul grupului de cercetători de la Spitalul Universitar din Berna (Elveția).

Dar incertitudinea din jurul unui vis face ca acest fenomen să fie aproape imposibil de definit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce sunt „visele febrile” și ce determină apariția lor?

Care sunt cele mai comune vise, potrivit datelor Google?

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

O femeie susține că o companie producătoare de bere i-ar fi injectat reclame în vise

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase