Home » Știință » Când ar trebui să ne îngrijoreze vânătăile?

Când ar trebui să ne îngrijoreze vânătăile?

Când ar trebui să ne îngrijoreze vânătăile?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.12.2023

Aveți o vânătaie inexplicabilă sau una care pare să se agraveze, în loc să se amelioreze? Chiar dacă de multe ori organismul se reface singur, există situații când o vânătaie ar trebui să îngrijoreze. 

Vânătăile sunt cele mai frecvente în două etape importante ale vieții: în copilărie, pentru că accidentele fac parte din procesul de învățare și la bătrânețe, pentru că nu mai pot fi evitate.

Pe de altă parte, ele apar și în cazul accidentelor, în urma unui meci de fotbal sau din cauza unei boli. Totuși, când ar trebui să îngrijoreze?

Ce este, de fapt, o vânătaie?

Pentru început, trebuie explicat ce este, de fapt, o vânătaie: ceea ce rezultă atunci când vasele de sânge sunt deteriorate, permițând sângelui să se împrăștie în țesuturile de sub piele. De cele mai multe ori, ne putem face o idee despre vechimea unei vânătăi după culoarea pe care o are: vânătăile sunt adesea roșii când apar pentru prima dată, dar într-o zi sau două, hematomul (ceea ce dă culoarea caracteristică a sângelui) se va descompune, iar vânătaia va avea un aspect albăstrui-violet sau chiar negru.

Ulterior, pe măsură ce hematomul este metabolizat în diferiți compuși, vânătaia va deveni în cele din urmă verde, apoi galbenă sau maro deschis (în special pe pielea deschisă la culoare). Trebuie menționat că organismul este pe deplin capabil să se ocupe singur de aceste tipuri de vânătăi, notează The Guardian.

Care sunt vânătăile care trebuie să îngrijoreze?

„Atunci când nu te-ai lovit de nimic, dar observi, totuși, că îți apar vânătăi pe corp fără motiv, acest lucru poate fi îngrijorător. De asemenea, este indicat să fiți atenți și la alte simptome, inclusiv la sângerări neobișnuite, infecții repetate și oboseală excesivă, precum și la dureri noi și inexplicabile”, spune Nicole Scully, director executiv interimar al unui centru pentru pacienții cu leucemie.

Dacă vânătăile apar mai ales în zone previzibile (cum ar fi genunchi sau coate) este mai puțin îngrijorător decât vânătăile de pe trunchi sau din alte zone cu țesuturi moi, care ar putea indica probleme de sănătate. În mod similar, dacă o vânătaie este neobișnuit de închisă la culoare sau pare să crească în loc să se estompeze, ar trebui să consultăm un medic.

Vânătăile care apar ca simptom al leucemiei, de exemplu, pot varia ca mărime, de la mici până la mărimea unei farfurii. De asemenea, pot avea culoarea violet închis”, mai spune dr. Scully.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Când și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze consumul de sare?

Când ar trebui să ne îngrijoreze tusea?

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze pesticidele și ce putem face?

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze grăsimea abdominală?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase