Home » Știință » Adevărul despre băile cu apa rece ca gheața

Adevărul despre băile cu apa rece ca gheața

Adevărul despre băile cu apa rece ca gheața
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.12.2023

Studiile arată că o baie cu apă rece ca gheața vă poate îmbunătăți sistemul imunitar și poate preveni depresia – mai puțin în cazul în care provoacă un atac de cord sau degerături.

Oamenii din întreaga lume înoată în mod regulat în apă rece, se scufundă în băi cu gheață sau fac dușuri reci. Cei care practică scufundările în apa rece sau alte terapii prin frig spun că se simt înviorați, starea de spirit este mult mai îmbunătățită și durerile musculare se calmează.

Mulți curajoși cred, de asemenea, că baia rece le stimulează sistemul imunitar și îi protejează de bolile cardiovasculare și metabolice, inclusiv obezitatea și rezistența la insulină.

Există puține dovezi care susțin beneficiile

Până în prezent, însă, dovezile științifice care susțin aceste beneficii sunt destul de puține, iar experții avertizează că șocul prin care corpul atunci când este scufundat în apă rece ar putea face mai mult rău decât bine unor persoane. Așadar, înainte de a face pasul cel mare – la propriu – ar trebui să cântăriți potențialele riscuri și beneficii.

Un grup de cercetători din Norvegia, țară care are apă rece din plin, a efectuat o analiză amănunțită a studiilor publicate privind beneficiile pentru sănătate ale acestor scufundări voluntare.

Unul dintre autori, dr. James B. Mercer, profesor la Universitatea din Norvegia, remarcă faptul că există doar un număr mic de studii adecvate, iar acestea variază în funcție de factori, cum ar fi numărul de subiecți, temperatura apei și tipul de imersiune. Și chiar și atunci când există schimbări clare în organism, cum ar fi un răspuns al tensiunii arteriale, poate fi dificil de spus dacă acest lucru echivalează cu un beneficiu pentru sănătate. În plus, multe avantaje aparente se pot datora nu apei reci, ci unor factori precum un stil de viață activ, interacțiuni sociale, timp petrecut în natură, o dietă sănătoasă sau o mentalitate pozitivă.

„În general, considerăm că încep să apară dovezi ale beneficiilor. Aceste activități au devenit uimitor de populare în întreaga lume, iar sute de mii de oameni nu se pot înșela. Foarte rar întâlnești oameni care participă și care spun că este rău pentru ei. Și, deși acest lucru nu este științific, indică faptul că probabil există ceva acolo”, a spus dr. Mercer, potrivit Popular Mechanics.

Trebuie cunoscute riscurile înainte de scufundare

Înainte de a îndrăzni să simțiți apa rece, trebuie să țineți cont de potențialele riscuri. Printre acestea se numără degerăturile, hipotermia, aritmiile cardiace și chiar atacurile de cord. Asociația Americană a Inimii avertizează că apa rece declanșează reacția de șoc rece – o creștere bruscă și rapidă a respirației, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. În plus, sângele se grăbește spre centrul corpului, reducând circulația în brațe și picioare și provocând pierderea forței și a coordonării.

Hipotermia face, de asemenea, mai dificilă gândirea limpede. Apa elimină căldura din corp de 25 de ori mai repede decât aerul, declanșând hipotermia mai repede decât prin simpla expunere la frig.

„În ansamblu, beneficiile depășesc probabil riscurile. Dar există riscuri și trebuie să fim conștienți de acestea”, a punctat Mercer.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce plutește gheața?

Munții din Nepal au pierdut o treime din gheață din cauza încălzirii globale

Aproape jumătate din gheața din Antarctica s-a topit din cauza schimbărilor climatice

Urșii polari nu își vor mai putea hrăni puii, pe măsură ce schimbările climatice topesc gheața marină

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase