Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce plutește gheața?

De ce plutește gheața?

Publicat: 09.12.2023

Faptul că gheața plutește reprezintă un aspect fundamental al naturii, fie că este într-o băutură sau servește drept bază pentru focile arctice. Cu toate acestea, v-ați întrebat vreodată de ce plutește gheața pe apă în loc să se scufunde? Cheia stă în densitatea apei.

De ce plutește gheața? Gheața, adică forma solidă a apei, plutește pentru că este mai puțin densă decât forma sa lichidă. Acest lucru este neobișnuit, deoarece majoritatea altor substanțe devin mai dense în faza solidă.

Structura moleculară a apei joacă un rol crucial în acest fenomen. O moleculă de apă (H2O) constă din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, formând legături covalente. Legăturile de hidrogen, care sunt forțe de atracție între încărcarea pozitivă a unui atom de hidrogen și încărcarea negativă a unui atom de oxigen al altei molecule de apă, joacă un rol semnificativ în formarea gheții, explică Live Science.

De ce plutește gheața?

Atunci când apa îngheață, aceste legături de hidrogen se organizează într-un reticul cristalin, formând adesea cristale hexagonale repetitive. Acest reticul cristalin creează mult spațiu gol care se umple cu aer, rezultând în densitatea mai mică a gheții în comparație cu apa lichidă. Această proprietate unică a apei este motivul pentru care icebergurile, în ciuda grosimii lor, plutesc în ocean.

Faptul că gheața plutește are implicații importante pentru mediu. Gheața care plutește îi permite vieții să prospere sub suprafețele înghețate ale lacurilor și oceanelor. Dacă gheața s-ar scufunda, ar reprezenta o provocare pentru viața marină și acvatică în aceste habitate subacvatice.

De ce este importantă gheața plutitoare?

Gheața de mare, care plutește la suprafața oceanului, este, de asemenea, crucială pentru circulația oceanului. Pe măsură ce gheața de mare îngheață, eliberează săruri, făcând apa de sub ea extrem de sărată și densă. Această apă densă se scufundă în adâncurile oceanului, împingând apa din adâncime către suprafață și contribuind la circulația globală a apei oceanice.

Natura plutitoare a gheții poate avea efecte semnificative asupra pragurilor cruciale ale schimbărilor climatice. De exemplu, se prevede că calotele glaciare din vestul Antarcticii, un important contribuitor la creșterea nivelului mării, se vor diminua rapid în următorul secol, pe măsură ce oceanele calde topesc gheața de sub ele. Acest lucru demonstrează impactul profund al gheții care plutește, conducând la o retroacțiune determinată de flotabilitate asupra temperaturilor oceanice și asupra creșterii nivelului mării.

Vă recomandăm să citiți și:

Antarctica „înflorește” din cauza temperaturilor tot mai crescute pe timp de vară

Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor

Test de cultură generală. În ce loc din lume se produc cele mai multe cutremure?

Test de cultură generală. Din ce este făcut petrolul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase