Home » Știință » Test de cultură generală. Cât timp pot oamenii să-și țină respirația sub apă?

Test de cultură generală. Cât timp pot oamenii să-și țină respirația sub apă?

Publicat: 08.12.2023

Oamenii pot reține aer în plămâni pentru o perioadă de timp surprinzătoare. Cât timp pot oamenii să-și țină respirația sub apă?

Cât timp pot oamenii să-și țină respirația sub apă? Durata medie în care un om își poate ține respirația este între 30 și 90 de secunde înainte de a avea nevoie să respire din nou. Această perioadă poate fi extinsă prin practică, respirație lentă și calmă înainte de a-ți ține respirația și evitând hiperventilația.

În cazul înotului sub apă, timpul de menținere a respirației poate fi mai scăzut. Pe 27 martie 2021, Budimir Šobat din Croația a stabilit recordul mondial pentru menținerea respirației sub apă, cu o durată de 24 de minute și 37 de secunde. Totuși, el a respirat oxigen pur înainte de imersiune.

Adaptări fiziologice care îi ajută să scufunde mai bine

Există totuși o grupare de oameni nomazi, numiți Bajau, care petrec în mod obișnuit minute întregi sub apă, la adâncimi de până la 60 de metri. Ei trăiesc de peste 1.000 de ani în zonele de coastă din Asia de Sud-Est și își adună hrana prin scufundări libere, fără tuburi de respirație, înotătoare sau costume de neopren, scrie Science Focus.

Deși se antrenează pentru a-și perfecționa abilitățile, cercetările publicate în jurnalul Cell în 2018 au arătat că Bajau au adaptări fiziologice care îi ajută să scufunde mai bine. O diferență cheie a fost descoperirea că au o mutație genetică pentru o splină mărită. S-a constatat că splina este cu până la 50% mai mare la indivizii Bajau, în comparație cu un grup înrudit numit Salua, care trăiește pe continent.

Splina stochează și filtrează sângele, eliminând globulele roșii deteriorate, ceea ce înseamnă că o splină mai mare ar oferi un rezervor mai mare de globule roșii oxigenate.

Cât timp pot oamenii să-și țină respirația sub apă? Cum poate fi exersat acest lucru?

Pentru cei care doresc să își mărească timpul în care își pot ține respirația, este evident că acest lucru este mai sigur de exersat pe uscat, în confortul casei. Cheia sunt respirațiile lente și calme înainte de a vă ține respirația. În timp ce vă țineți respirația, încercați să vă relaxați corpul și să vă gândiți la altceva.

Dacă sunteți pregătiți să încercați să vă țineți respirația în apă, încercați doar să vă scufundați într-o piscină, ținându-vă de margine.

Dacă vă doriți să atingeți performanța de trei, patru sau chiar cinci minute în care să vă țineți respirația sub apă, există cursuri organizate de școli de scufundări libere, unde puteți fi antrenați pentru a vă îmbunătăți abilitățile într-un mediu sigur.

Vă recomandăm să citiți și:

S-a confirmat: radiațiile telefoanelor afectează cantitatea și calitatea spermatozoizilor

Cum ne spălăm corect? „Regula bunicii” este de aur!

Vrei să trăiești până la 116 ani? „Secretele” longevității, mai simple decât credem

De ce nu poți opri strănutul și nici nu ar trebui să o faci?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase