Home » Știință » Mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres

Mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres

Mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.12.2023

Mâncatul pe fond nervos, în special a alimentelor grase, poate face mai mult rău decât ne-am imaginat. Studii recente arată că alimentația în momente tensionate poate afecta recuperarea organismului.

Mulți oameni apelează la alimente nesănătoase, cum ar fi ciocolata sau chipsurile, atunci când se simt tensionați, dar cercetătorii au descoperit că acest lucru poate reduce fluxul sanguin către creier și poate cauza o funcție vasculară mai slabă. Acest lucru poate avea, la rândul său, un efect negativ asupra sănătății mentale și a funcției cognitive și poate crește riscul de boli de inimă, notează The Guardian.

Cercetătorii sugerează ca, în loc să apelăm la bunătăți nesănătoase în momente pline de presiune, am putea ronțăi fructe și legume.

Cei cu loc de muncă solicitant, cei mai vulnerabili

„Pentru persoanele care au deja un risc crescut de boli cardiovasculare, impactul ar putea fi și mai grav. Cu toții ne confruntăm cu stresul în permanență. Totuși, cei care au un loc de muncă foarte stresant și sunt expuși riscului de boli cardiovasculare ar trebui să ia în serios aceste concluzii. Această cercetare ne poate ajuta să luăm decizii care să reducă riscurile, în loc să le agraveze”, punctează dr. Jet Veldhuijzen van Zanten.

Studiul a implicat un grup de tineri adulți sănătoși cărora li s-au oferit două cornuri cu unt la micul dejun. Participanții au fost apoi rugați să facă matematică mentală, crescând în viteză timp de opt minute și au fost alertați atunci când au greșit un răspuns. În tot acest timp, aceștia se puteau vedea pe un ecran.

Cercetătorii au constatat că după consumul de alimente grase, atunci voluntarii când erau stresați, li s-a redus funcția vasculară cu 1,74%. Studii anterioare au arătat că o reducere de 1% a funcției vasculare duce la o creștere de 13% a riscului de boli cardiovasculare.

Alimentele grase consumate la stres cresc riscul bolilor

„Pentru acest studiu am analizat tineri sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, iar faptul că am observat o diferență atât de semnificativă în modul în care corpul lor se recuperează de la stres atunci când mănâncă alimente grase este uluitor”, mai spune dr. Zanten.

„Experimentul a fost conceput pentru a simula stresul de zi cu zi cu care am putea fi nevoiți să ne confruntăm la serviciu sau acasă. Atunci când suntem stresați, se întâmplă diferite lucruri în organism, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, vasele de sânge se dilată și fluxul sanguin către creier crește. Știm, de asemenea, că elasticitatea vaselor noastre de sânge – care este o măsură a funcției vasculare – scade în urma stresului mental”, a declarat primul autor al studiului, Rosalind Baynham de la Universitatea din Birmingham.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alimentele ultraprocesate nu sunt mai atractive în ochii noștri! Atunci de ce le mâncăm?

Alimente, sol și apă: Cum s-ar transforma Pământul dacă dispar insectele?

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Top 5 alimente bogate în prebiotice, conform cercetătorilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase