Home » Știință » Test de cultură generală. Cât combustibil arde Soarele într-o secundă?

Test de cultură generală. Cât combustibil arde Soarele într-o secundă?

Publicat: 26.12.2023

Soarele arde o cantitate imensă de combustibil pentru a emite lumina și căldura de care beneficiem și noi pe Pământ. Dar cât combustibil arde Soarele într-o secundă?

Cât combustibil arde Soarele într-o secundă? Soarele arde aproximativ cinci milioane de tone de combustibil în fiecare secundă.

Chiar și așa, steaua noastră nu va rămâne fără combustibil timp de patru miliarde de ani, potrivit Britannica.

Cât combustibil arde Soarele într-o secundă?

Oamenii au considerat dintotdeauna că Soarele este cel mai important corp ceresc. Chiar și oamenii primitivi au realizat că lumina și căldura provenite de la Soare ajută toată viața de pe Pământ și mai știau că orice perturbare a mișcării zilnice a Soarelui pe cer ar avea efecte grave.

Filosofii greci au susținut că Soarele este o sferă impecabilă, mișcările sale fiind guvernate de un mecanism perfect și perpetuu. Petele solare zărite vag de antici atunci când norii subțiri sau ceața densă făceau posibilă privirea către Soare au fost respinse drept obiecte fără legătură care treceau prin fața sferei luminoase.

Această idee a fost acceptată în întreaga lume occidentală până după inventarea telescopului, atunci când Galileo Galilei a dovedit că petele solare erau adevărate marcaje sau structuri pe suprafața Soarelui. Nu doar că Soarele era imperfect, dar era și schimbător; petele apăreau și dispăreau în decurs de zile și săptămâni. Mai târziu, astronomii au descoperit că numărul petelor solare variază într-un ciclu, prezentând un maximum și un minimum la fiecare aproximativ 11 ani, conform NASA.

De unde vine energia imensă a Soarelui?

Mai recent, prin reunirea teoriei energiei nucleare, a experimentelor de laborator și a observațiilor solare îmbunătățite oamenii de știință au reușit să obțină o imagine clară asupra structurii generale a Soarelui. Acesta este o sferă de gaz, compusă aproximativ din 90% hidrogen, 9% heliu și doar 1% toate celelalte elemente, cum ar fi carbonul, azotul, oxigenul, siliciul și fierul. Diametrul Soarelui este de aproximativ 1.390.000 de kilometri, adică de aproximativ 109 ori diametrul Pământului, iar Soarele are o masă de 300.000 de ori mai mare decât a Pământului.

În centrul Soarelui, teoria prezice că temperatura atinge incredibila valoare de 15 milioane de grade Celsius. Aceasta este temperatura unei bombe cu hidrogen în explozie; este suficient de fierbinte pentru a susține reacțiile termonucleare care transformă atomii de hidrogen în heliu, alimentând astfel Soarele. În acest fel, Soarele consumă aproximativ 5 miliarde de kilograme (5 milioane de tone) de combustibil nuclear de hidrogen în fiecare secundă.

Cu toate acestea, Soarele este atât de mare încât a ars hidrogen la această rată încă de când s-a format, acum aproximativ 5 miliarde de ani, și va continua să ardă în mod constant pentru cel puțin încă 4 miliarde de ani.

Cât combustibil arde Soarele într-o secundă și câtă energie ajunge la noi?

Energia eliberată prin fuziunea nucleară în inima Soarelui este radiată în cele din urmă în toate direcțiile în spațiu. O fracțiune minusculă ajunge la Pământ, alimentând fiecare proces necesar vieții. Chiar și această fracțiune mică este imensă. Energia solară care lovește Pământul este echivalentă cu 800 de miliarde de megawați de putere, o cantitate mult mai mare decât întreaga capacitate a tuturor centralelor noastre electrice. Într-o bună zi, cercetătorii speră să învețe să o folosească eficient.

Interiorul solar poate arde hidrogen la o rată constantă, dar o privire atentă asupra suprafeței și a straturilor exterioare arată că Soarele nu este deloc stabil. Examinată cu tehnici moderne, în special instrumente spațiale, atmosfera solară este văzută în mișcare constantă și cu o activitate violentă. Tulburări solare de diverse feluri apar la intervale de timp cuprinse între ani și miimi de secundă, implicând regiuni cu dimensiuni variind de la întreaga atmosferă solară la cel mai mic detaliu vizibil în cele mai puternice telescoape.

Vă recomandăm să citiți și:

O lume de dimensiunea Pământului orbitează la doar 22 de ani-lumină de noi

Test de cultură generală. Cum arată Luna din emisfera sudică a Pământului?

Vârtejurile misterioase de pe Lună ar putea fi, în sfârșit, explicate

NASA și JAXA ar putea lansa primul satelit din lemn al lumii în 2024

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase