Home » Știință » Test de cultură generală. Cum arată Luna din emisfera sudică a Pământului?

Test de cultură generală. Cum arată Luna din emisfera sudică a Pământului?

Publicat: 23.11.2023

V-ați întrebat vreodată cum arată Luna din emisfera sudică a Pământului? Răspunsul vă va da lumea peste cap!

Cum arată Luna din emisfera sudică a Pământului? Luna se vede „cu susul în jos” în emisfera sudică, în comparație cu cea nordică. Aceasta este pur și simplu o chestiune de orientare.

Imaginați-vă că Luna ar fi orbitat în același plan cu ecuatorul. Dacă ați fi în emisfera nordică, Luna ar apărea întotdeauna pe cerul sudic, deoarece aceasta este direcția ecuatorului. Opusul este valabil în emisfera sudică: Luna ar apărea pe cerul nordic.

Dacă doi observatori privesc același obiect din direcții opuse, în mod natural, înseamnă că unul vede obiectul răsturnat în comparație cu celălalt. Acest lucru înseamnă că „Omul de pe Lună” este cu susul în jos în emisfera sudică și poate semăna de fapt mai mult cu un iepure, explică Science Focus.

Cum arată Luna din emisfera sudică a Pământului? Dar constelațiile?

Din emisfera sudică, orice obiect sau constelație situată în apropierea ecuatorului ceresc (linia imaginară care împarte jumătatea nordică și sudică a cerului) ar apărea atât cu susul în jos, cât și inversat pe orizontală în comparație cu perspectiva din emisfera nordică.

Luăm ca exemplu constelația Orion. Betelgeuse, cu nuanțe de cupru, se află la colțul nord-estic al trupului Vânătorului, în timp ce Rigel, de culoare alb-albăstrui, marchează piciorul său sud-vestic. Din emisfera nordică, observatorii trebuie să privească spre sud pentru a vedea Orion, iar partea sudică a constelației pare mai aproape de orizont. Când priviți spre sud, estul este în stânga. Prin urmare, observatorii văd Betelgeuse în partea superioară stângă a lui Orion și Rigel în partea inferioară dreaptă.

În schimb, din emisfera sudică, Orion apare în nord, astfel încât partea nordică a constelației este cea mai apropiată de orizont. Și când priviți spre nord, estul este în dreapta. Așadar, Orionul pe care îl văd observatorii din emisfera sudică are Betelgeuse în partea inferioară dreaptă și Rigel în partea superioară stângă. Aceeași geometrie este valabilă și pentru celelalte constelații și planete, subliniază Astronomy.com.

Vă recomandăm să citiți și:

Atmosfera planetei Marte strălucește în nuanțe de verde pe timpul nopții

Cele mai vechi continente din Calea Lactee ar putea fi cu 5 miliarde de ani mai „bătrâne” decât cele de pe Pământ

Satelitul ARRAKIHS pentru căutarea materiei întunecate va fi lansat în 2030. Iată cum va funționa!

De ce sunt obiectele din spațiu rotunde?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase