Home » Știință » Un vid apărut în Sistemul Solar „a umflat” atmosfera Planetei Roșii

Un vid apărut în Sistemul Solar „a umflat” atmosfera Planetei Roșii

Un vid apărut în Sistemul Solar „a umflat” atmosfera Planetei Roșii
Foto: NASA Goddard Space Flight Center
Publicat: 14.12.2023

Un vid rămas în urma unei rafale puternice de vânt solar a provocat o expansiune dramatică în atmosfera Planetei Roșii.

Sonda MAVEN, aflată în orbită în jurul lui Marte, a înregistrat o scădere bruscă și accentuată a particulelor solare atunci când vântul solar a trecut pe acolo pe 26 decembrie 2022, înregistrând simultan o schimbare bizară și uimitoare în atmosfera Planetei Roșii. Magnetosfera și ionosfera planetei s-au extins cu mii de kilometri, dimensiunile crescându-le de cel puțin trei ori.

Ultima dată când a fost observat acest fenomen a fost în 1999, când o scădere bruscă a vântului solar a făcut ca magnetosfera Pământului să se extindă în exterior, crescându-și volumul de 100 de ori.

Ce se întâmplă cu planetele atunci când Sistemul Solar se schimbă brusc?

Aceasta este o privire rară asupra modului în care Marte se comportă atunci când condițiile din Sistemul Solar se schimbă brusc și ne-ar putea oferi unele informații despre modul în care planetele asemănătoare celor din Sistemul Solar interacționează cu mediile lor în jurul diferitelor tipuri de stele.

Aceasta este, de asemenea, genul de măsurătoare care poate fi făcută doar in situ, demonstrând valoarea plasării de nave spațiale în orbită în jurul diferitelor lumi din Sistemul Solar, pentru a vedea cum interacționează cu restul.

Ce se întâmplă cu atmosfera Planetei Roșii atunci când vântul solar scade?

„Atunci când am văzut pentru prima dată datele și cât de dramatică a fost scăderea vântului solar, a fost aproape de necrezut”, spune astronomul Jasper Halekas, de la Universitatea din Iowa (SUA) și autorul principal al unui nou studiu despre eveniment.

„Am format un grup de lucru pentru a studia evenimentul și am descoperit că această perioadă este bogată în descoperiri incredibile”, a continuat el.

Vântul solar este mai mult sau mai puțin constant în Sistemul Solar, iar toate planetele sunt încorporate în el. Este un flux de particule care se împrăștie din Soare, în toate direcțiile, tot timpul, creând o presiune ambientală în întregul Sistem Solar, slăbind odată cu distanța și sfârșind prin a se diminua la o graniță cunoscută sub numele de heliopauză.

Dar puterea acestui flux poate fluctua odată cu activitatea solară. De exemplu, regiunile cu câmpuri magnetice solare slăbite pe suprafața Soarelui pot elibera un vânt solar mai puternic, bombardând sistemul cu particule solare mai puternice și mai numeroase.

Un vânt solar dublu

Vântul care a trecut pe lângă Marte pe 26 decembrie 2022 a fost diferit. A constat din două vânturi solare, unul mai lent care a fost captat și înghițit de un vânt mai rapid venit din spate, continuând apoi în exterior ca un super vânt.

MAVEN a înregistrat densitatea mai mare de particule provenite de la acest vânt solar dublu. Odată ce vântul a trecut, observatorul orbital a detectat o scădere semnificativă a densității particulelor, un vid rar de vânt solar extrem de slab și de joasă densitate, și o scădere a presiunii vântului solar. Densitatea a scăzut de 100 de ori. Presiunea a scăzut de 10 ori. Și odată cu scăderea presiunii în jurul său, atmosfera Planetei Roșii reacționat.

Vântul solar împinge în mod obișnuit împotriva magnetosferei unei planete, care pe planete precum Pământul este generată în mare parte de nucleul său topit. Marte nu are o magnetosferă globală proprie; dar are ceea ce se numește un câmp magnetic indus, creat de câmpurile magnetice încorporate în vântul solar care devin încurcate în ionosfera lui Marte, explică Science Alert.

Ce ne învață atmosfera Planetei Roșii despre alte planete?

Această ionosferă și câmpul magnetic indus din aceasta s-au extins masiv în exterior. Câmpul magnetic indus a devenit nemagnetizat, iar stratul dintre acesta și vântul solar s-a calmat mult față de normal.

Acest lucru, spun cercetătorii, ar putea oferi informații valoroase despre modul în care pierderea atmosferică apare pe Marte și pe planetele similare din galaxie. Ar putea fi o piesă importantă în puzzle-ul identificării a ceea ce face ca o planetă să fie locuibilă.

„Vedem cum răspunde Marte atunci când vântul solar este practic înlăturat. Este un mare studiu privind cum ar fi planeta Marte dacă ar orbita în jurul unei stele mai puțin ‘vântoase’”, spune Halekas.

Echipa își prezintă descoperirile la Întâlnirea de Toamnă a Uniunii Geofizice Americane din 2023.

Vă recomandăm să citiți și:

„Un moment special”. Astronomii au descoperit primul disc de acreție extragalactic

Apa care curge în miezul Pământului a dat naștere unui strat misterios

O priveliște spectaculoasă cu orizontul planetei Marte, surprinsă de o sondă NASA

Test de cultură generală. A fost aselenizarea trucată de NASA?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase