Home » Știință » Cercetătorii au identificat numărul optim de pași zilnici pentru longevitate și nu este 10.000

Cercetătorii au identificat numărul optim de pași zilnici pentru longevitate și nu este 10.000

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.01.2024

Înțelepciunea convențională ne-ar face să credem că drumul spre o viață lungă și sănătoasă începe cu 10.000 de pași.

Pentru cei cu un stil de viață mai sedentar, să faci 10.000 de pași pe zi este un obiectiv ce poate necesita un anumit efort pentru a fi menținut. De asemenea, știm de ceva timp că este aproape sigur greșit.

Analizând datele de la zeci de mii de persoane de pe patru continente, compilate între 15 studii existente, o echipă de cercetători a ajuns la o cifră mai confortabilă: numărul optim este probabil mai aproape de 6.000 de pași pe zi, în funcție de vârstă.

„Așadar, ceea ce am văzut a fost această reducere a riscului pe măsură ce pașii cresc, până când se stabilizează”, a declarat epidemiologul Amanda Paluch de la Universitatea din Massachusetts Amherst când studiul a fost publicat în martie 2022.

Oamenii sunt în esență făcuți pentru a se mișca. Evoluția ne-a perfecționat fiziologia pentru a merge pe distanțe lungi, eliminând căldura cu ușurință.

De ce 10.000 de pași?

În urmă cu o jumătate de secol, compania Yamasa Clock and Instrument Company din Japonia a încercat să profite de entuziasmul lăsat de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, producând un pedometru pe care l-a numit „Manpo-kei” – un cuvânt care se traduce prin 10.000 de pași, scrie ScienceAlert.

Asta pentru că este vorba de marketing de modă veche. Este un număr rotund și frumos, care sună suficient de solicitant pentru a fi un obiectiv, dar suficient de realizabil pentru a merita să te străduiești să-l atingi. Ceea ce nu are în favoarea sa este o susținere științifică.

Faptul de a avea o singură cifră pe care să o promovăm în rândul populației este cu siguranță util. ,,Este un instrument de comunicare clar pentru mesajele de sănătate publică”, a spus Paluch.

În 2021, Paluch și echipa sa au publicat o cercetare bazată pe o cohortă de peste 2.000 de persoane de vârstă mijlocie care trăiesc în SUA. Ei au constatat că efectuarea a cel puțin 7.000 de pași pe zi a redus șansele de deces prematur cu 50 până la 70 la sută.

Numărul optim de pași este mai aproape de 6.000

Meta-analiza lor din 2022 a inclus informații colectate cu privire la sănătatea și numărul de pași a 47.471 de adulți din Asia, Australia, Europa și America de Nord. Ei au descoperit că cei 25% dintre adulții care au făcut cei mai mulți pași în fiecare zi au avut între 40 și 53% mai puține șanse de a muri, comparativ cu cei din ultimele 25% din numărul de pași numărați.

Pentru adulții cu vârsta de 60 de ani și peste, acest risc redus a atins un maxim de aproximativ 6.000-8.000 de pași pe zi.

Studiul a constatat că cei care sunt mai tineri ar face bine să meargă puțin mai mult, dar nu au existat dovezi că ar trăi neapărat mai mult dacă ar face mai mult de 8.000-10.000 de pași pe zi.

Această cercetare a fost publicată în The Lancet: Public Health.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un oraș din Franța a făcut transportul public gratuit pentru toţi locuitorii

Iată medicamentul care păcălește organismul să creadă că face sport!

Cursă de 100 de metri cu un singur sportiv, după ce toți ceilalți finaliști s-au retras

Praful spațial ar putea transporta viața extraterestră prin galaxie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase