Home » Știință » Ce ni se pare amuzant? Există vreo diferență de la femei la bărbați?

Ce ni se pare amuzant? Există vreo diferență de la femei la bărbați?

Publicat: 24.01.2024

Cu toții apreciem o glumă bună, dar ceea ce ni se pare amuzant este individual. Dar chiar este? Este simțul umorului influențat de gen?

Conform unui nou studiu care a identificat anumite similarități (dar și diferențe) în ceea ce privește ce ni se pare amuzant, întrebările de mai sus s-ar putea să nu fie atât de ridicole pe cât par.

Concluziile, publicate în jurnalul Humor, sugerează că „bărbații apreciază mai mult glumele vizuale decât femeile, în timp ce femeile preferă glumele care implică comentarii politice sau dinamica relațiilor apropiate”. În același timp, glumele despre complexitățile relațiilor romantice au făcut pe toată lumea să râdă cu poftă.

Aceste diferențe observate sunt probabil reflectarea modului în care socializăm, teoretizează autorii studiului, mai degrabă decât a fi indicatoare ale unor diferențe biologice.

Ce ni se pare amuzant?

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa a folosit o expoziție de desene umoristice imprimate din perioada 1930-2010 de la Muzeul de Desene Animate din Londra. Datele au fost colectate de la 3.380 de persoane, cărora li s-a cerut să evalueze 19 perechi de desene și să-și declare vârsta și genul, scrie IFL Science.

„Desenele au devenit o caracteristică obișnuită a vieții noastre culturale, atât ca mijloc de amuzament, cât și ca modalitate de a face comentarii politice și sociale sub forma satirei”, explică cercetătorii despre alegerea lor de a le studia. Prin urmare, acestea reprezintă o modalitate de a transmite idei complexe într-o formă vizuală simplă și „ne oferă înțelegeri noi asupra aspectelor psihologice pe care adesea este dificil să le studiem”.

Fiecare participant, care și-a declarat genul drept masculin sau feminin, a trebuit să evalueze care glumă din fiecare pereche îl amuză mai mult. În general, glumele mai complexe au fost primite mai pozitiv decât cele care se bazau pe umor simplu.

Diferența dintre bărbați și femei în ceea ce privește subiectul glumelor

La fel ca în cazul glumelor verbale, numărul de „stări mentale” (înțelegerea intențiilor unei terțe părți, adică „știu ce gândește ea despre ceea ce spune el”) a influențat recepția desenelor. Desenele cu mai multe „stări mentale” erau mai predispuse să îi facă pe oameni să râdă, dar doar până la o anumită limită, moment în care deveneau prea confuze.

Vârsta unei persoane nu a afectat semnificativ cât de amuzant a fost considerat un desen, nici data publicării desenului, dar nu poate fi spus același lucru și despre gen.

„Dintre toate rezultatele, probabil că diferența de gen este cea mai surprinzătoare: nu ne așteptam ca diferențele să fie atât de mari”, scriu cercetătorii.

Concluziile sugerează că, în general, femeile acordă note mai mari unei game mai variate de subiecte și șanse mai mari să râdă la glume despre politică și relații intime. Bărbații, pe de altă parte, preferă umorul situațional, în timp ce ambele genuri au râs la glumele despre dinamica relațiilor sociale.

„Susținem că aceste diferențe în preferințele umoristice provin din diferențele remarcabile în stilul social al celor două sexe. Această explicație a fost trecută cu vederea anterior, deoarece psihologii și alții s-au concentrat pe diferențele de tip IQ, care sunt minime”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Robin Dunbar.

Vă recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care ținem secrete este greșit, spun cercetătorii!

Nevoia de haos alimentează obsesia umană pentru teoria conspirației

Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor, au descoperit cercetătorii

Exercițiile ușoare ar putea inversa obezitatea din copilărie legată de sedentarism

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase