Home » Știință » Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice

Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice

Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.01.2024

Copiii care au mai multe spații verzi aproape de casă au oase mai puternice, potrivit unui studiu recent, care mai punctează că acest lucru ar putea duce la beneficii pentru sănătate pe tot parcursul vieții de adult.

Oamenii de știință au descoperit într-o cercetare că minorii care locuiau în zone care aveau cu 20-25% mai multe spații naturale se bucurau o rezistență osoasă mai mare, echivalentă cu jumătate de an de creștere naturală.

Studiul, primul de acest fel, a constatat, de asemenea, că riscul de a avea o densitate osoasă foarte scăzută a fost cu aproximativ 65% mai mic pentru acești copii.

Spațiile verzi întăresc oasele cu până la 25%

Rezistența osoasă crește în copilărie și adolescență, înainte de a se stabiliza până în jurul vârstei de 50 de ani  – ulterior, aceasta începe să scadă. Prin urmare, creșterea dimensiunii și a accesibilității spațiilor verzi pentru cei mici ar putea preveni fracturile și osteoporoza la persoanele în vârstă, au punctat cercetătorii, potrivit The Guardian.

Legătura dintre spațiile verzi și oasele mai puternice este, cel mai probabil, rezultatul unor niveluri mai ridicate de activitate fizică la copiii care locuiesc în apropierea parcurilor, deoarece aceasta stimulează creșterea oaselor.

Legătura a fost mai puternică în cazul spațiilor verzi cu copaci, ceea ce, mai spun autorii, se poate datora faptului că acestea sunt locuri mai atractive pentru vizitatori.

„Dezvoltatorii urbani pot ajuta copiii”

„Cu cât masa osoasă este mai puternică în copilărie, cu atât copii au mai multă capacitate mai târziu, în viață. Așadar, adevăratul mesaj de sănătate publică din acest studiu este că dezvoltatorii urbani pot ajuta copiii să aibă oase mai puternice, iar acest lucru are consecințe de lungă durată”, a declarat profesorul Tim Nawrot, de la Universitatea Hasselt din Belgia, care a făcut parte din echipa de studiu.

Studiul a urmărit peste 300 de copii dintr-o regiune din Belgia, care includea zone urbane, suburbane și rurale. Oamenii de știință au folosit ultrasunete pentru a măsura densitatea osoasă a copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Pentru cercetare, au fost luate în considerare vârsta, greutatea, înălțimea, etnia și nivelul de educație al mamei copilului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Părinții de același sex, scoși de pe certificatele de naștere ale copiilor lor

Eddie Murphy are 10 copii cu 5 femei. Cu una singură a fost căsătorit. „Florile sunt cel mai rapid mod de a cuceri inima unei femei”

Copiii care beau sucuri cafeinizate, mai predispuși să consume alcool în anul următor

Motivul pentru care unii copii încă se mai nasc cu o coadă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase