Home » Știință » Orbita Pământului a fost modificată în mod misterios în urmă cu 56 de milioane de ani

Orbita Pământului a fost modificată în mod misterios în urmă cu 56 de milioane de ani

Orbita Pământului a fost modificată în mod misterios în urmă cu 56 de milioane de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.02.2024

O întâlnire între Sistemul Solar și o stea în trecere ar fi putut să schimbe orbita Pământului suficient de mult încât să influențeze clima, au descoperit noi cercetări.

În urmă cu aproximativ 56 de milioane de ani, la granița dintre Paleocen și Eocen, temperatura Pământului a crescut cu până la 8 °C.

Acum, Nathan Kaib de la Institutul de Științe Planetare și astrofizicianul Sean Raymond de la Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux sugerează că o întâlnire întâmplătoare ar fi fost vinovată.

Cum arăta orbita Pământului?

Simulările arată că o stea care trece pe lângă Sistemul Solar ar fi putut genera o perturbare suficientă a orbitelor planetare pentru a devia Pământul ușor.

„Dovezile geologice arată că schimbările în excentricitatea orbitală a Pământului însoțesc fluctuațiile climei”, spune Kaib. „Dacă vrem să căutăm cel mai bine cauzele anomaliilor climatice antice, este important să avem o idee despre cum arăta orbita Pământului în timpul acelor episoade”.

Pe baza înregistrărilor geologice, știm că Pământul s-a încălzit cu mai mult de 5 până la 8 °C în perioada cunoscută sub numele de Maximul termic Paleocen-Eocen. Înțelegem, de asemenea, că schimbările dramatice ale climei Pământului se pot corela cu schimbările în modul în care Pământul orbitează Soarele. Dar modelarea evoluției orbitale a Sistemului Solar în timp este dificilă, scrie ScienceAlert.

Momentul în care temperatura Pământului a crescut cu până la 8 °C

În general, oamenii de știință încearcă să reconstruiască evoluția orbitei Pământului încercând să „deruleze” Sistemul Solar prin simulări. Dar, spun cercetătorii, aceste simulări includ numai Sistemul Solar în mod izolat și nu iau în considerare galaxia în sine, populată și dinamică în care se află.

Sistemul solar este relativ stabil, dar orbitele pot fi modificate destul de ușor.

Kaib și Raymond au vrut să știe dacă o stea care trecea ar putea avea un efect similar, chiar și de la o distanță semnificativă. Munca lor s-a concentrat pe un singur eveniment cunoscut. Cu aproximativ 2,8 milioane de ani în urmă, o stea asemănătoare Soarelui numită HD 7977 a trecut de Sistemul Solar, atât de aproape încât a zburat în interiorul Norului Oort.

La efectuarea simulărilor, cercetătorii au descoperit în mod constant că distanțele mai apropiate de capătul mai mic al intervalului au un fel de influență gravitațională asupra mișcărilor planetelor în raport cu Soarele.

Sistemul Solar este relativ stabil

HD 7977 este o stea și singurul zbor pe care îl putem identifica cu încredere. Dar oamenii de știință au estimat că o stea trece pe lângă 50.000 de unități astronomice la fiecare milion de ani sau cam așa ceva și în termen de 10.000 de unități astronomice la fiecare 20 de milioane de ani.

Aceasta înseamnă că este absolut posibil ca o stea care trece să fi afectat clima Pământului în trecut – și poate chiar să fi jucat un rol în maximul termic.

Studiile viitoare privind evoluția pe termen lung a Sistemului Solar ar trebui să țină cont de acești factori, spun Naib și Raymond.

„Am arătat că întâlnirile stelare joacă un rol important în evoluția dinamică pe termen lung a Sistemului nostru Solar”, scriu ei în lucrare.

„Deși este nevoie de zeci de milioane de ani pentru ca efectele trecerilor stelare să se manifeste semnificativ, evoluția orbitală pe termen lung a Pământului și a planetelor este legată de aceste stele”.

Cercetarea a fost publicată în The Astrophysical Journal Letter.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Câte grame de asteroid a reușit NASA să aducă înapoi pe Pământ după 10 ani și 1,2 miliarde de dolari?

Test de cultură generală. Câte ere glaciare au fost pe Pământ?

De ce nu simțim că se învârte Pământul?

Test de cultură generală. Cât aur a fost găsit până acum pe Pământ?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase