Home » Știință » Cum luptă un sat din Franța cu invazia telefoanelor mobile?

Cum luptă un sat din Franța cu invazia telefoanelor mobile?

Cum luptă un sat din Franța cu invazia telefoanelor mobile?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.02.2024

Imaginea unui smartphone tăiat cu o linie roșie servește drept avertisment în vitrina unui salon de coafură dintr-un sat francez care a votat pentru interzicerea navigării pe telefon în public. Iar un astfel de anunț este afișat în aproape tot satul.

Seine-Port, (zona Seine-et-Marne, la sud de Paris), cu o populație de mai puțin de 2.000 de locuitori, a votat recent „Da” în cadrul unui referendum pentru a restricționa utilizarea smartphone-urilor în public, interzicând adulților și copiilor să navigheze pe dispozitivele lor în timp ce merg pe stradă, în timp ce stau cu alții pe o bancă din parc, în timp ce se află în magazine, cafenele, mănâncă în restaurante și în timp ce părinții își așteaptă copiii în fața porților școlii. Cei care ar avea nevoie să verifice GPS-ul telefonului atunci când se pierd sunt încurajați să ceară indicații din partea trecătorilor, notează The Guardian.

„Toată lumea se confruntă cu prea mult timp petrecut în fața ecranelor. Am votat pentru, aceasta ar putea fi o soluție”, a declarat Ludivine, o asistentă medicală de cardiologie, în timp ce își tunde părul, lăsându-și telefonul la vedere în geantă.

Oamenii au votat la referendumul pentru smartphone

Satul a aprobat, de asemenea, o cartă pentru familii cu privire la utilizarea ecranelor de către copii: fără ecrane de orice fel dimineața, fără ecrane în dormitoare, fără ecrane înainte de culcare sau în timpul meselor. În cazul în care părinții adolescenților semnează un acord scris prin care acceptă să nu îi ofere copilului lor un smartphone înainte de vârsta de 15 ani, primăria va pune la dispoziția minorului un telefon de modă veche, doar pentru apeluri.

„Sunt total în favoarea acestei măsuri. Unii spun că este un atac la libertăți, dar eu nu cred că este așa. Este vorba despre conștientizarea impactului telefoanelor în viața noastră. Copilul meu de un an are zero ecrane. Copilul meu de patru ani nu are ecrane în timpul unei zile de școală și doar pentru un scurt moment, când cel mic doarme. O mulțime de copii și adulți sunt intoxicați de ecrane – chiar și bebelușii din cărucioare folosesc telefoane. Este vorba de a înlocui acest lucru cu mai mult contact uman. Înainte de a avea copii, televizorul meu era mereu pornit în fundal, dar acum nu-l mai pornesc niciodată”, a declarat Ludivine, în vârstă de 34 de ani.

Încălcarea regulilor nu duce la sancțiuni

În total, 277 de persoane au votat – aproximativ 20% din numărul total de alegători – 54% dintre aceștia fiind în favoarea cartei. Primarul, Vincent Paul-Petit, din partidul de dreapta Les Républicains, va redacta acum un decret municipal privind utilizarea smartphone-urilor, primul de acest fel din Franța. Acesta nu este aplicabil de către poliție – ofițerii nu ar putea opri sau amenda persoanele care derulează pe stradă, deoarece nu există o lege națională împotriva smartphone-urilor – dar primarul îl descrie ca fiind o incitare la încetarea navigării și o îndrumare pentru limitarea utilizării telefonului. Comercianții sunt îndemnați să pună autocolante în vitrine și să le ceară clienților să nu mai folosească mobilul.

În barul din sat, managerul Angélique da Silva a declarat că este puțin probabil să le ceară clienților să nu mai folosească telefonul, dar spune că a înțeles scopul acestei activități.

„Este o idee interesantă pentru copii. Dar generația tânără nu este de acord cu acest lucru, pentru că dacă le iei telefonul, nu mai au nimic. Ei au crescut cu un telefon în mână, nu ca generația noastră”, a spus ea.

Smartphone-urile și timpul petrecut în fața ecranului devin din ce în ce mai mult o problemă politică în Franța. Emmanuel Macron a declarat luna trecută că va consulta experți științifici pentru a „determina cea mai bună utilizare a ecranelor” pentru copiii mici, sugerând că ar putea exista interdicții sau restricții.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce telefoane nu vor mai putea accesa WhatsApp din 29 februarie 2024?

Cât de mult ne afectează telefoanele mobile?

S-a confirmat: radiațiile telefoanelor afectează cantitatea și calitatea spermatozoizilor

Peste 1 miliard de smartphone-uri cu Inteligență Artificială Generativă, lansate în următorii trei ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase