Home » Știință » Empatia se poate transmite social, au descoperit oamenii de știință

Empatia se poate transmite social, au descoperit oamenii de știință

Publicat: 03.03.2024

Empatia este capacitatea de a percepe emoțiile altora și de a-ți imagina cum se simt. Acum, cercetătorii au descoperit că empatia se poate transmite social.

Vestea bună este că am putea reuși să răspândim empatia și compasiunea prin interacțiune socială. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători, care a efectuat patru experimente separate menite să măsoare schimbările în empatie bazate pe acțiunile a peste 50 de voluntari.

Evaluările participanților au arătat că nivelurile de empatie, atât în baza auto-raportării, cât și a scanărilor creierului, tindeau să se schimbe după ce au observat reacțiile altora, sugerând că îngrijirea și preocuparea pentru ceilalți ar putea fi răspândite în comunități dacă destui oameni o demonstrează. Dacă acest studiu este relevant, lipsa de empatie poate fi și ea „contagioasă”.

Faptul că empatia se poate transmite social este o sabie cu două tăișuri

„În funcție de reacțiile empatice sau non-empatice observate, ratingurile de empatie au crescut sau au scăzut”, spune neurocercetătoarea Grit Hein, de la Universitatea din Würzburg (Germania).

În toate cele patru experimente, nivelurile individuale de empatie au fost măsurate inițial după ce participanții au urmărit un videoclip cu un demonstrator care primea o stimulare dureroasă la mână, stabilind un punct de referință. Apoi, li s-au arătat alți indivizi reacționând la aceleași videoclipuri, iar nivelurile lor de empatie au fost măsurate din nou.

Faptul de a-i vedea pe alții reacționând cu empatie a avut tendința de a crește semnele de empatie la participanți, în timp ce observarea ambivalenței le-a diminuat. Cu alte cuvinte, empatia pe care o arătăm pare să fie destul de fluidă și poate fi afectată de oamenii și mediul din jurul nostru, deci empatia se poate transmite social.

Unul dintre teste a inclus imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf), care le-a permis cercetătorilor să măsoare activitatea neuronală în anumite regiuni ale creierului. S-au observat schimbări în regiunea insulei anterioare, care a fost anterior asociată cu empatia. Cu ajutorul unor modele matematice, echipa a arătat că schimbările în empatie au probabil o bază în învățarea reală, mai degrabă decât în imitație sau complacerea în a-i satisface pe ceilalți.

„Vestea bună din studiile noastre este că avem mijloacele de a forma abilitățile empatice în adulți prin măsuri adecvate în ambele direcții”, afirmă Hein.

Rolul empatiei în societate

Empatia este o caracteristică complexă, facilitând legături altruiste și construind legături sociale, oferindu-le în același timp un avantaj unora față de prietenii și vecinii lor. Capacitatea de a înțelege perspectiva altora ar putea fi chiar responsabilă pentru fundamentele moderne ale civilizației, sugerează unele cercetări, potrivit Science Alert.

Acesta nu este primul studiu care sugerează că empatia (sau lipsa ei) poate fi contagioasă, iar descoperirile pot fi utile în diverse scenarii, nu în ultimul rând în mediul de lucru. O atmosferă lipsită de empatie îi poate face pe angajați să fie mai puțin amabili și mai puțin dispuși să se gândească la ceilalți, de exemplu.

„Pentru ca empatia să prospere pe termen lung, este necesară o atmosferă de respect reciproc. Poți să respecți pe cineva fără să ai empatie pentru acea persoană, dar este dificil să dezvolți empatie dacă celălalt nu este respectat ca ființă umană sau dacă lipsa de respect este acceptată în societate”, spune Hein.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul medicament aprobat pentru degerături

ADHD ar fi fost un avantaj evolutiv, sugerează noi cercetări

Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului

Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase