Home » Știință » Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului

Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului

Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.02.2024

Renunțarea la fumat la orice vârstă ajută la reducerea riscului de cancer, potrivit unui studiu recent, care a constatat că cea mai mare scădere a riscului de cancer s-a produs după primii 15 ani de la momentul deciziei de a opri acest obicei.

Șansele de a dezvolta cancer s-au înjumătățit la persoanele care au renunțat la fumat timp de cel puțin 15 ani, în comparație cu cele care au continuat să fumeze. Riscul de cancer pulmonar a scăzut și mai mult și mai rapid în special la cei care au renunțat la fumat înainte de vârsta mijlocie.

Cercetătorii au analizat datele medicale de la aproape 3 milioane de coreeni care au efectuat examene de sănătate începând din 2002 și au înregistrat cazuri de cancer, inclusiv tumori pulmonare, hepatice, gastrice și colorectale. Pe parcursul studiului, aproape 200.000 de participanți au primit un diagnostic de cancer.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine

„Indiferent de vârstă, s-a demonstrat că renunțarea la fumat reduce riscul de apariție a cancerului, în special a cancerului pulmonar, renunțarea timpurie, înainte de vârsta mijlocie, ducând la reduceri semnificative”, a declarat Dr. Jin-Kyoung Oh, cel care a condus studiul derulat la Centrul Național de Cancer de lângă Seul.

După o perioadă medie de cercetare întinsă pe parcursul a 13 ani și 5 luni, riscul de cancer pulmonar în rândul celor care au renunțat la fumat a scăzut cu 42%, cu scăderi mai mici (27%, 20% și 14%) înregistrate pentru cancerul de ficat, colorectal, respectiv de stomac, comparativ cu cei care au continuat să fumeze.

Fumatul, cea mai importantă cauză de apariție a cancerului ce poate fi prevenită

Cancerul cauzează mai mult de un sfert din totalul deceselor din Marea Britanie în fiecare an, cancerul pulmonar fiind cel mai frecvent, notează The Guardian.

Fumatul cauzează cel puțin 15 tipuri diferite de cancer, care afectează plămânii, vezica urinară, stomacul și intestinele, precum și organe precum rinichii și ficatul. De asemenea, fumatul este cea mai importantă cauză de apariție a cancerului (și de deces) care poate fi prevenită.

Potrivit studiului, la fumătorii care au renunțat la fumat înainte de vârsta de 50 de ani, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 57% în perioada de urmărire, comparativ cu cei care au continuat. Cei care au renunțat la 50 de ani sau mai mult au înregistrat o reducere de 40% a riscului de cancer pulmonar în această perioadă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar

Fumatul are un efect îngrijorător asupra creierului, au descoperit oamenii de știință

Trucul simplu care reduce „pofta” de fumat în doar 10 minute

7 țări și 1,3 milioane de vieți pierdute în fiecare an: Impactul devastator al fumatului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase