Home » Știință » O misiune este în mare pericol din cauza reducerilor masive de angajați de la NASA

O misiune este în mare pericol din cauza reducerilor masive de angajați de la NASA

Roverul Perseverance pe Marte (ilustrație artistică). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.02.2024

O misiune NASA pentru aducerea pe Pământ a mostrelor colectate de roverul Perseverance de pe Marte este în pericol.

Reducerile de buget au forțat Jet Propulsion Lab al NASA să renunțe la 350 de angajați, adică aproximativ 8% din forța de muncă, pe lângă alți 40 de contractori.

„Sunt ajustări dureroase dar necesare care ne vor permite să respectăm bugetul alocat în timp ce continuăm cercetările importante pentru NASA și națiunea noastră”, a declarat directorul JPL Laurie Leshin într-un comunicat.

O misiune care a trecut deja prin mai multe obstacole

Vestea este deosebit de tristă pentru o misiune care a trecut deja prin mai multe obstacole, cum ar fi faptul că cercetătorii au fost nevoiți să-i convingă pe legislatori că merită să cheltuie între 8 și 11 miliarde de dolari.

În anul 2023, un grup independent de analiză a concluzionat că misiunea Mars Sample Return (MSR) are „un buget nerealist”, un design extrem de complex și eșecuri flagrante de management. Raportul a mai concluzionat că misiunea are „o probabilitate de aproape zero” de a fi pregătită la timp pentru data de lansare din 2028.

În schimb, oamenii de știință au argumentat că MSR ar putea fi de o valoare științifică imensă și ar putea avansa cu mult eforturile omenirii de a căuta viață în Sistemul Solar.

Concedierile au început în luna ianuarie la NASA

Dar odată cu reducerile masive de buget, misiunea este în pericol mai mult ca niciodată, potrivit Futurism.

MSR este un efort comun al Agenției Spațiale Europene și NASA și implică lansarea mostrelor colectate de roverul Perseverance pe orbita marțiană cu ajutorul unei noi sonde, acolo unde acestea vor fi colectate de o navă spațială separată și vor fi aduse pe Pământ la începutul anilor 2030.

Concedierile au început în luna ianuarie 2024 la NASA, iar angajările la JPL au fost înghețate.

Potrivit presei americane, legislatorii din statul California s-au tot rugat de NASA să reducă personalul și costurile la JPL. O scrisoare semnată de un grup bipartizan a protestat față de decizia agenției spațiale de a reduce costurile chiar dinainte ca bugetul să fie finalizat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA și Lockheed Martin au dezvăluit un avion supersonic silențios fără precedent

NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre

Concedieri la NASA! Agenției spațiale i-a fost micșorat bugetul

Un fost cercetător NASA are o predicție sumbră pentru următoarele 12 luni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase