Home » Știință » Trucul prin care putem să ne bucurăm mai mult de plăcerile vieții

Trucul prin care putem să ne bucurăm mai mult de plăcerile vieții

Trucul prin care putem să ne bucurăm mai mult de plăcerile vieții
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.03.2024

Imaginați-vă că sunteți la cină la restaurantul dumneavoastră preferat și chelnerul vă așeză la cea mai bună masă. Este plăcută și liniștită, astfel încât puteți purta o conversație interesantă cu partenerul dumneavoastră. Mai mult decât atât, masa este chiar lângă o fereastră cu o priveliște minunată. Vă beți vinul și vă bucurați de o mâncare delicioasă. Cina durează câteva ore.

Credeți că v-ați bucura mai mult de această seară dacă ați sta la masa aceea frumoasă tot timpul sau dacă ați fi trimis din când în când în spatele restaurantului, unde este aglomerat și zgomotos? Cel mai probabil, nu – cel puțin asta este ceea ce sugerează intuiția. Dar se înșală.

Studiile arată că oamenii se bucură mai mult de lucrurile bune din viață (cum ar fi să asculte muzică sau să primească un masaj relaxant) dacă le împart în etape mai mici.

Experiențele frumoase devin memorabile în doze mici

O masă frumoasă este plăcută, dar bucuria trăită în prima oră se estompează în timp. Care este motivul? Obișnuința. Aceasta este tendința creierului nostru de a reacționa din ce în ce mai puțin la lucrurile care sunt constante, care nu se schimbă. Pe măsură ce ne obișnuim cu aspectele plăcute ale vieții noastre, atât cele mari (un soț iubitor, o casă confortabilă, un loc de muncă bun), cât și cele mici (o priveliște minunată, o mâncare gustoasă), le observăm și apoi le apreciem mai puțin. Mutarea în partea mai înghesuită a restaurantului pentru o vreme (poate pentru a merge la baie) va declanșa o reacție, care face ca luxul scaunului de la fereastră să fie mai evident.

Un alt exemplu: vacanțele. Cu câțiva ani în urmă, tânăra Tali a plecat într-o călătorie de lucru într-o stațiune însorită din Republica Dominicană. Misiunea ei era să afle ce îi făcea fericiți pe turiști și de ce. Ea a intervievat oamenii despre experiențele lor și le-a cerut să completeze sondaje. Atunci când a primit datele, ea a observat un cuvânt care apărea mereu și mereu: primul. Turiștii au vorbit despre bucuria de a „vedea oceanul pentru prima dată”, despre „prima baie în piscină”, despre „prima înghițitură dintr-un cocktail de vacanță”. „Primele” păreau extrem de importante. Nu te poți obișnui cu o premieră.

Cum primele se întâmplă de obicei la începutul unei vacanțe, Tali s-a întrebat dacă oamenii se distrează mai bine la începutul călătoriilor lor. Din fericire, marea companie de turism cu care lucra solicitase clienților din întreaga lume să își evalueze sentimentele pe parcursul vacanțelor. Analiza cifrelor a arătat că bucuria atingea un vârf după 43 de ore. La sfârșitul celei de-a doua zile, după ce oamenii au cunoscut mai bine locul, era momentul în care erau cel mai fericiți. Ulterior, nivelul de bucurie a fost în scădere.

Aceste dovezi sugerează că ați putea beneficia cel mai mult de mai un număr mai mare de călătorii mici, repartizate pe parcursul anului, mai degrabă decât de o singură escapadă lungă. În acest fel, veți maximiza primele experiențe și amintirile la întoarcere, notează The Guardian.

Soluția pentru a tolera experiențele neplăcute: fără pauze

Cum rămâne cu experiențele neplăcute? Ar trebui să le divizăm și pe acestea? Imaginați-vă că trebuie să curățați o toaletă. Ați prefera să o faceți dintr-o dată sau să faceți mici pauze la fiecare 10 minute? Cei mai mulți oameni vor să îndure neplăcerile în etape. Atunci când cercetătorii i-au întrebat pe oameni dacă ar dori o pauză de la mirosul neplăcut sau dacă ar dori să termine totul dintr-o dată, 90 de persoane au răspuns: „Pauze, vă rog!”.

Marea majoritate – 82 din 119 – au spus, de asemenea, că doresc o pauză de la un zgomot enervant. Au răspuns acest lucru pentru că au crezut că experiența ar fi mai puțin supărătoare dacă ar avea o pauză. Pare a fi o solicitare rezonabilă, dar nu este corectă. Atunci când oamenii au fost expuși la zgomot, cei care și-au luat o pauză au suferit mai mult în general. Pauza a întrerupt obișnuința lor naturală la stimulul nedorit.

Concluzia este aceea că, dacă trebuie să finalizați o sarcină neplăcută, probabil ar fi înțelept să nu o întrerupeți. Odată ce vă întoarceți, mirosul va fi mai rău și zgomotul mai puternic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fericirea nu costă mult, arată un studiu pe popoare indigene și comunități locale

Câți bani aduc cu adevărat fericirea? Un expert spune cum să trăim cu „suficient”

Sigmund Freud s-a înșelat! Succesul aduce, până la urmă, fericirea

Cine a fost John Locke? „Fericirea sau nefericirea oamenilor este în mare parte opera lor”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit