Home » D:News » Virusurile din intestinele oamenilor ar putea ajuta la reglarea stresului

Virusurile din intestinele oamenilor ar putea ajuta la reglarea stresului

Virusurile din intestinele oamenilor ar putea ajuta la reglarea stresului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.03.2024

Virusurile sunt considerate, în general, un pericol pentru sănătatea oamenilor, însă există și excepții. Este vorba despre o categorie de virusuri din intestin și care ar putea juca un rol crucial în reglarea stresului, sugerează o cercetare recentă.

Descoperirea se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora interacțiunile dintre intestin și creier influențează comportamentele oamenilor și ar putea duce, în cele din urmă, la noi tratamente pentru afecțiunile legate de stres.

Aceste tratamente ar putea să vizeze vasta comunitate de virusuri din în interiorul nostru.

Expunerea la stres modifică structura virusurilor din intestin

„Modul în care viromul interacționează cu bacteriile și modul în care acestea afectează starea de sănătate și boala legată de stres este în mare parte neexplorat. Cercetarea noastră deschide potențialul de a viza viromul pentru a trata și a reduce efectele stresului”, a declarat Dr. Nathaniel Ritz, de la centrul de cercetare de la University College Cork (Irlanda).

Ritz și colegii săi s-au concentrat asupra unui subgrup de virusuri numite bacteriofage, care infectează bacteriile și se multiplică alături de ele. Aceștia au studiat ce se întâmplă cu virusurile atunci când șoarecii pe care îi populează sunt expuși la stres social cronic – de exemplu, să fie adăpostiți singuri sau în condiții de supraaglomerare. Echipa a descoperit că expunerea la stres a dus la schimbări în compoziția virusurilor și a bacteriilor din intestinele șoarecilor, notează The Guardian.

Primul pas pentru identificarea unor soluții pentru oameni

Ulterior, au  fost recoltate virusuri din excrementele unor animale sănătoase care nu au fost supuse la stres și au transplantat o parte dintre ele înapoi, după ce șoarecii au fost expuși la stres cronic. Cercetarea a sugerat că aceste transplanturi au redus nivelul hormonilor de stres și au diminuat comportamentul depresiv și anxios al șoarecilor.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă transplanturile de virusuri sunt benefice pentru oamenii afectați de stres, cercetarea oferă primele dovezi că virusurile intestinale sunt implicate în răspunsul la stres și că manipularea acestora ar putea avea beneficii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii vor să modifice virusuri pentru a lupta cu schimbările climatice

Noi simulări arată cum se strecoară virusul HIV în nucleul celulei

Arma împotriva virusurilor mortale ar putea fi găsită la un animal mai puțin așteptat

ADN-ul antic arată cum un virus de la găini a evoluat pentru a fi mai mortal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase