Home » Știință » Americanii de vârstă mijlocie sunt mai singuri decât europenii

Americanii de vârstă mijlocie sunt mai singuri decât europenii

Publicat: 23.03.2024

Americanii de vârstă mijlocie tind să raporteze niveluri semnificativ mai mari de singurătate decât omologii lor din Europa, posibil, în parte, din cauza legăturilor familiale mai slabe și a inegalității mai mari în venituri.

„Singurătatea câștigă atenție la nivel global drept o problemă de sănătate publică, deoarece singurătatea crescută crește riscul de depresie, imunitate compromisă, boli cronice și mortalitate”, a declarat autorul principal, Frank Infurna, doctor în psihologie și profesor asociat la Universitatea de Stat Arizona.

„Cercetarea noastră arată că oamenii se simt mai singuri în unele țări decât în altele în timpul vârstei mijlocii. De asemenea, studiul aruncă lumină asupra motivelor pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla și cum pot guvernele să abordeze această problemă cu politici mai bune”, continuă Infurna.

Studiul a fost publicat în jurnalul American Psychologist.

De ce sunt americanii de vârstă mijlocie mai singuri decât europenii?

Având în vedere accentul crescut pe sănătatea publică în Statele Unite (după cum arată avizul chirurgului general din 2023 privind epidemia de singurătate și izolare) și în străinătate (țări precum Regatul Unit și Japonia au numit miniștri pentru a aborda problema), cercetătorii au explorat cum s-a schimbat singurătatea în timp și cum diferă aceasta de la o țară la alta.

Infurna și colegii săi au examinat datele din sondaje longitudinale naționale în desfășurare din Statele Unite și în 13 țări europene, cu peste 53.000 de participanți din trei generații diferite (generația tăcută, baby-boomerii și generația X). Datele au fost colectate între 2002 și 2020 și au inclus doar răspunsurile date atunci când participanții aveau între 45 și 65 de ani.

„Ne-am concentrat pe adulții de vârstă mijlocie pentru că aceștia formează coloana vertebrală a societății și dovezile empirice demonstrează că starea de sănătate a vârstei mijlocii din SUA este în urma altor națiuni industrializate. Adulții de vârstă mijlocie poartă o mare parte din povara societății, constituind cea mai mare parte a forței de muncă, în timp ce sprijină simultan nevoile generațiilor mai tinere, dar și pe ale celor mai în vârstă din familie”, a declarat Infurna.

Comparativ cu omologii lor europeni, americanii de vârstă mijlocie au raportat niveluri semnificativ mai mari de singurătate. Această „diferență de singurătate” s-a accentuat odată cu generațiile mai tinere, baby-boomerii târzii și generația X raportând o singurătate mai mare decât cele mai în vârstă, baby-boomerii timpurii și generația tăcută.

Singurătatea la nivel global

În timp ce SUA au arătat creșteri istorice consistente ale singurătății la vârsta mijlocie în perioada în care s-au colectat datele, unele țări europene au arătat modele mai variate. De exemplu, Anglia și Europa mediteraneană au demonstrat creșteri similare în singurătate pentru participanții născuți mai târziu (baby-boomerii târzii și generația X). Europa continentală și cea nordică au demonstrat niveluri stabile sau chiar ușor declinante pe parcursul generațiilor.

Studiul a identificat diferențe în normele culturale, influențele socioeconomic și rețelele de siguranță socială între SUA și alte țări europene ca posibile explicații pentru diferența de singurătate dintre SUA și Europa.

Normele culturale din SUA sunt adesea caracterizate de individualism, utilizare crescută a rețelelor sociale, scăderea conexiunilor sociale și polarizare politică în creștere. Presiunea cu care se confruntă americanii de vârstă mijlocie este și mai accentuată de o mobilitate rezidențială mai mare, legături familiale mai slabe, creșterea insecurității locurilor de muncă și inegalitatea veniturilor.

În plus, rețelele de siguranță socială din SUA tind să fie mai puțin cuprinzătoare în comparație cu unele națiuni europene în ceea ce privește concediile pentru familie, protecția împotriva șomajului și sprijinul pentru îngrijirea copiilor.

„Diferențele transnaționale observate în singurătatea de la vârsta mijlocie ar trebui să îi alerteze pe cercetători și pe formulatorii de politici să înțeleagă mai bine cauzele potențiale care pot favoriza singurătatea și pârghiile politice care pot schimba sau inversa astfel de tendințe”, a spus Infurna.

Cum pot fi ajutați americanii de vârstă mijlocie în acest context?

Studiul a constatat, de asemenea, că singurătatea este în general în creștere în comparație cu generațiile anterioare atât în SUA, cât și în Europa, numerele Europei fiind doar puțin în urma celor ale Statelor Unite.

Cercetătorii au spus că singurătatea ca o problemă de sănătate publică necesită intervenții politice adaptate contextelor naționale și schimbărilor generaționale, inclusiv promovarea beneficiilor familiale și de muncă și reducerea inegalității veniturilor.

Singurătatea ca problemă de sănătate publică globală a atras atenția asupra importanței promovării conexiunilor sociale, potrivit lui Infurna. Studiul susține promovarea rețelelor de siguranță socială, prin politici generoase pentru familie și muncă, care ar putea reduce singurătatea de la mijlocul vieții prin reducerea presiunilor financiare și a conflictelor între muncă și familie, în plus față de consolidarea securității locurilor de muncă și a flexibilității la locul de muncă. Infurna a spus că astfel de practici ar aborda, de asemenea, inechitățile în sănătate și gen.

„Raportul avizului chirurgului general din SUA, împreună cu națiunile care numesc miniștri ai singurătății, au aruncat o lumină puternică asupra singurătății ca fiind o problemă de sănătate publică globală. Spre deosebire de a fi considerată o epidemie, o izbucnire care se răspândește rapid și afectează mulți indivizi, descoperirile noastre desenează o imagine asemănătoare singurătății ca fiind endemice, care apare regulat într-o anumită zonă sau comunitate”, a spus el, citat de Eurek Alert.

Vă recomandăm să citiți și:

Imaginile cu mâncare generate cu Inteligența Artificială par mai gustoase decât cele reale

Un studiu arată că temele la matematică pot face mai mult rău decât bine

Dovedit științific sau publicitate falsă: Pericolul din produsele cosmetice

De ce tinerii trebuie ajutați mai mult decât bătrânii: „Îmbătrânirea poate fi amânată”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase