Home » Știință » De ce tinerii trebuie ajutați mai mult decât bătrânii: „Îmbătrânirea poate fi amânată”

De ce tinerii trebuie ajutați mai mult decât bătrânii: „Îmbătrânirea poate fi amânată”

De ce tinerii trebuie ajutați mai mult decât bătrânii: „Îmbătrânirea poate fi amânată”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.03.2024

Tinerii de 30 de ani ar trebui să înceapă să își planifice pensionarea. Cei de 50 de ani trebuie să-și facă prieteni mai tineri, iar cei de 60 de ani trebuie să se întoarcă la școală.

Aceste lucruri se arată într-o carte care analizează cum putem preveni transformarea uneia dintre cele mai mari realizări ale umanității într-un coșmar.

Andrew Scott, coautorul cărții The 100-Year Life (Viața de 100 de ani – n.r.), publică un tratat în care susține că prelungirea duratei noastre de viață duce la o nouă eră a umanității.

Este nevoie de o schimbare privind stilul de viață

„Pregătiți-vă pentru o schimbare fundamentală în ceea ce înseamnă să fii om”, spune el.

Scott susține că, în lipsa unei transformări fundamentale a societății, ne îndreptăm spre un viitor apropiat distopic, caracterizat prin creșterea în spirală a costurilor privind sănătatea, criza pensiilor, demență în masă și centre de îngrijire copleșite, potrivit The Guardian.

În opinia sa, suntem deja pe acest drum. În Marea Britanie, vârsta de pensionare va crește la 67 de ani în aprilie 2026, pe fondul unei creșteri susținute a numărului de persoane fără loc de muncă din cauza sănătății precare, iar doar 9% dintre bărbații și 16% dintre femeile născute astăzi se pot aștepta să ajungă la vârsta de pensionare în stare bună de sănătate.

Există, de asemenea, 2,8 milioane de persoane care nu-și caută un loc de muncă din cauza problemelor de sănătate – o creștere cu o treime față de cele 2,1 milioane, câte erau înaintea pandemiei de COVID-19. Abordată în mod diferit, totuși, durata mai mare a vieții noastre ar putea fi cel mai mare cadou pe care omenirea l-a primit vreodată, spune Scott.

Tinerii trebuie ajutați mai mult decât bătrânii

„Acesta ar putea fi un moment de decolare în istoria omenirii. Îmbătrânirea nu este inevitabilă. Ea poate fi încetinită și chiar amânată. A îmbătrâni mai bine înseamnă a crește speranța de viață sănătoasă, astfel încât să se reducă decalajul față de speranța de viață”, a spus el.

Vârsta de pensionare ar trebui să fie legată de speranța de viață sănătoasă, nu de speranța de viață, mai punctează Scott. Totodată, trebuie să ne pregătim pentru viețile noastre mai lungi la vârste din ce în ce mai tinere. În loc să ne concentrăm resursele pe sprijinirea persoanelor în vârstă, trebuie să îi ajutăm pe tineri să devină cei mai „sănătoși bătrâni” din toate timpurile.

„Dacă speranța de viață continuă să crească, dar cresc și speranța de viață sănătoasă și productivitatea, nu este nevoie să mărim vârsta de pensionare”, a spus el.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Felul în care vedem culorile se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim?

De ce îmbătrânim mai lent atunci când călătorim cu avionul?

Țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase