Home » Știință » Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore

Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore

Publicat: 28.03.2024

O echipă internațională de astronomi a descoperit 49 de galaxii noi, bogate în gaz, folosind telescopul radio MeerKAT din Africa de Sud.

Cercetarea lor este publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Dr. Marcin Glowacki, de la nodul Universității Curtin al Centrului Internațional de Radioastronomie (ICRAR) din Australia de Vest, a condus cercetarea, care își propunea să studieze gazul care formează stelele într-o singură galaxie radio. Cu toate că echipa nu a găsit niciun gaz care să formeze stele în galaxia pe care o studia, dr. Glowacki a descoperit în schimb alte galaxii în timp ce inspecta datele.

În total, a fost detectat gazul din 49 de galaxii. Dr. Glowacki a declarat că acesta este un exemplu excelent de cât de fantastic este un instrument precum MeerKAT pentru găsirea gazului care formează stelele în galaxii.

Observațiile, care au durat mai puțin de trei ore și au fost facilitate de IDIA (Institutul Interuniversitar pentru Astronomie cu Date Intensive), au făcut posibilă această descoperire.

Cum au fost găsite 49 de galaxii într-un timp atât de scurt?

„Nu m-am așteptat să găsesc aproape 50 de galaxii noi într-un timp atât de scurt. Prin implementarea diferitelor tehnici pentru găsirea galaxiilor, care sunt folosite pentru alte sondaje MeerKAT, am reușit să detectăm toate aceste galaxii și să dezvăluim conținutul lor de gaz”, a spus el.

Noile galaxii au fost numite informal „49ers”, o referință la minerii din goana după aur din California din 1849. Dr. Glowacki vede cele 49 de noi galaxii la fel de valoroase ca pepitele de aur. Multe galaxii sunt aproape una de cealaltă, formând grupuri de galaxii, mai multe astfel de grupuri fiind identificate într-o singură observație.

Trei galaxii sunt direct conectate prin gazul lor, menționează Phys.org.

„Acestea trei sunt deosebit de interesante, deoarece, studiind galaxiile la alte lungimi de undă ale luminii, am descoperit că galaxia centrală formează multe stele. Probabil că fură gazul de la galaxiile sale însoțitoare pentru a-și alimenta formarea de stele, ceea ce ar putea duce la inactivitatea celorlalte două”, a declarat dr. Glowacki.

Mai multe galaxii bogate în ga

„Această descoperire evidențiază forța telescopului MeerKAT ca instrument de imagistică. Metodele pe care le-am dezvoltat și implementat pentru a studia 49ers vor fi utile pentru sondele științifice mari MeerKAT și pentru campanii mai mici de observare, precum a noastră”, a spus prof. Ed Elson, de la Universitatea Western Cape (Africa de Sud), coautor al lucrării.

Dr. Glowacki a descoperit recent mai multe galaxii bogate în gaz cu ajutorul lui Jasmine White, studentă la ICRAR, care a lucrat cu el și a analizat observațiile scurte făcute de MeerKAT.

„Sperăm să continuăm studiile și să împărtășim în curând cu comunitatea mai largă chiar mai multe descoperiri de noi galaxii bogate în gaz”, a spus Dr. Glowacki.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a fost găsită cea mai veche galaxie „moartă”?

Luna ar fi fost deja colonizată în urmă cu cinci ani

Un satelit natural al planetei Jupiter produce zilnic 1.000 de tone de oxigen

Ce au descoperit astronomii din Galați atunci când au studiat o stea din constelația Fecioara?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase