Home » Știință » Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu

Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu

Publicat: 08.05.2024

Îți amintești când ai fost stropit în ploaie de un șofer grăbit? Sau când cineva și-a asumat meritele pentru un proiect la care ai muncit foarte mult? Ce legătură au accesele de furie cu sănătatea inimii?

Dacă simți deja că te enervezi, ar fi bine să respiri adânc. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători din SUA a arătat cum stratul de pe pereții vaselor de sânge devine stresat chiar și după accesele de furie.

Deoarece acest tip de stres a fost anterior legat de un risc crescut de boli de inimă și de accident vascular cerebral (AVC) la pacienții cu boală coronariană, izbucnirile ar putea pune literalmente viața unor oameni în pericol.

Accesele de furie le pot provoca unor oameni probleme cardiace

Studiile anterioare identificaseră o legătură potențială între furie și sănătatea cardiovasculară, dar motivele acelei legături nu erau clare. Ceea ce arată acest studiu este că atunci când rămânem relaxați, și vasele noastre de sânge rămân relaxate, scrie Science Alert.

Echipa din spatele cercetării a constatat că sentimentele de anxietate și de tristețe nu declanșau schimbări în stratul de pe pereții vaselor de sânge în același mod, chiar dacă aceste emoții au fost și ele asociate cu probleme de inimă în alte studii.

„Am observat că evocarea unei stări de furie a dus la disfuncții ale vaselor de sânge, deși încă nu înțelegem ce ar putea cauza aceste schimbări”, spune Daichi Shimbo, profesor de medicină la Universitatea Columbia (SUA).

Un grup de 280 de participanți sănătoși au fost repartizați aleatoriu la una din trei sarcini și la o activitate de control, fiecare durând opt minute. Înainte și după sarcină, stratul celular al voluntarilor a fost analizat printr-o serie de probe de sânge.

Sarcinile implicau fie amintirea unei experiențe personale care declanșa furie, fie amintirea unei experiențe personale care declanșa anxietate, fie citirea unei serii de propoziții depresive pentru a declanșa tristețe, sau numărarea repetată până la 100 (pentru a menține neutralitatea emoțională).

Doar la sarcina de furie, deteriorările în dilatația vaselor de sânge, o strângere a vaselor de sânge care împiedică circulația sângelui prin corp, au fost observate la trei minute după încheierea sarcinii, dar s-au estompat până la 40 de minute.

Cum ne face rău furia?

În timp ce simțirea și exprimarea furiei poate fi benefică, această cercetare arată că ar putea crește riscul de probleme cardiace prin restricționarea fluxului de sânge, mai ales atunci când emoția este trăită constant sau cronic de către cei care au deja factori de risc pentru boli cardiovasculare. Următorul pas este să se analizeze mai atent modul în care sunt legate emoția și consecințele biologice.

„Cercetarea legăturilor subiacente dintre furie și disfuncția vaselor de sânge ar putea ajuta la identificarea țintelor de intervenție eficiente pentru persoanele cu risc crescut de evenimente cardiovasculare”, spune Shimbo.

Cercetările viitoare ar putea analiza această relație în grupuri de persoane mai în vârstă și în cele care iau medicamente legate de probleme cardiace. După cum remarcă cercetătorii, acestea ar putea, de asemenea, să informeze abordările pentru a-i ajuta pe oameni să-și gestioneze furia.

Studiul completează ceea ce știm deja despre legăturile dintre emoțiile noastre și corp și despre sentimentele care declanșează schimbări în corp și poate îmbunătăți înțelegerea sănătății mintale și fizice. Aici, furia duce la schimbări ale vaselor de sânge care nu sunt observate la anxietate și tristețe.

„Astfel, nu toate emoțiile negative trebuie grupate laolaltă ca fiind la fel când privim din perspectiva fiziopatologiei bolilor cardiovasculare”, scriu cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete

Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?

A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni

Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase