Home » Știință » Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete

Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete

Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.04.2024

Dacă fiecare zi pare să treacă în ceață, încercați să căutați experiențe noi și interesante, sugerează cercetătorii, care au descoperit într-un studiu recent că imaginile memorabile par să dilate timpul.

Oamenii de știință au descoperit în trecut că experiențele mai zgomotoase par să dureze mai mult timp, în timp ce concentrarea asupra ceasului face, de asemenea, ca timpul să se dilate.

Acum, o altă echipă a ajuns la concluzia potrivit căreia cu cât o imagine este mai memorabilă, cu atât este mai probabil ca o persoană să creadă că a privit-o mai mult timp decât a făcut-o de fapt. De asemenea, oamenilor le este mai ușor să își amintească astfel de imagini a doua zi.

Descoperirile, posibil utile pentru Inteligența Artificială

Profesorul Martin Wiener, coautor al studiului, care lucrează la Universitatea George Mason din SUA, a declarat că aceste descoperiri ar putea contribui la îmbunătățirea inteligenței artificiale care interacționează cu oamenii, oferind, de asemenea, posibilitatea de a ne modifica percepțiile.

„O idee ar putea fi: dacă putem prelungi intervalul perceput în timp ce arătăm o imagine unei persoane, imaginea respectivă poate fi reținută mai bine 24 de ore mai târziu”, a spus Wiener, potrivit The Guardian.

Wiener și colegii săi au descris modul în care au arătat participanților scene de șase dimensiuni diferite și șase niveluri diferite de dezordine pentru o durată cuprinsă între 300 și 900 ms și i-au rugat să indice dacă li se pare că durata a fost lungă sau scurtă.

Rezultatele obținute de două grupuri, totalizând aproximativ 100 de persoane, au arătat că participanții au fost mai predispuși să creadă că au privit scene mici, foarte aglomerate – cum ar fi o cămară înghesuită – pentru o durată mai scurtă decât era cazul. Pe de altă parte, situația a fost total opusă atunci când oamenii au privit scene ample, cu puțină dezordine, cum ar fi interiorul unui hangar de avioane.

Imaginile relevante ne dilată timpul

Echipa mai arată că dilatarea timpului ar putea avea un scop, permițându-ne să adunăm informații despre lumea din jurul nostru.

„Atunci când vedem lucruri care sunt mai importante sau mai relevante, cum ar fi lucruri care par memorabile, ne dilatăm simțul timpului pentru a obține mai multe informații”, a declarat Wiener.

Cu toate acestea, el a precizat că lucrarea nu este exclusă posibilitatea ca creierul să aibă, de asemenea, un ceas intern pentru a ține evidența timpului, ceea ce ar explica modul în care diferite aspecte ale unei experiențe pot fi percepute în sincron.

„Ceea ce sugerează (studiul, n.r.) este că, dacă vrem ca timpul să ne dea senzația că lucrurile durează mai mult, trebuie să căutăm lucruri care sunt în sine mai memorabile. Și prin aceasta mă refer la lucruri care sunt interesante și noi. Acesta este motivul pentru care o vacanță poate părea să dureze mult mai mult decât, să zicem, o perioadă echivalentă de timp în timpul rutinei zilnice”, a spus el.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu timpul atunci când ți-l petreci în natură?

Iată de ce simțim nevoia să mergem la toaletă în timpul nopții

Doi cercetători au găsit dovezi că timpul a fost dat înapoi

Fizicienii au descoperit că timpul poate curge în ambele sensuri prin materiale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase