Home » Știință » Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier

Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier

Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.04.2024

Un nou studiu a descoperit că o dietă bogată în grăsimi și zahăr poate duce la deteriorări de durată ale memoriei la șobolanii hrăniți cu aceste alimente de la o vârstă fragedă.

Acest lucru pare să se datoreze faptului că dietele bogate în zaharuri simple și grăsimi saturate perturbă acetilcolina, un neurotransmițător cheie din creierul animalelor implicat în memorie.

,,Ceea ce observăm nu doar în această lucrare, ci și în alte lucrări recente ale noastre, este că, dacă acești șobolani au crescut cu această dietă de junk food, atunci au aceste tulburări de memorie care nu dispar”, spune Scott Kanoski, cercetător în neuroștiințe la University of Southern California (USC).

Cercetări recente au făcut legătura între dietele cu alimente nesănătoase și procesate și riscul ca oamenii să sufere de boala Alzheimer mai târziu în viață.

Deoarece acetilcolina este implicată în memorie și învățare și se epuizează în cazul bolii Alzheimer – o boală neurodegenerativă caracterizată prin probleme de memorie – cercetătorii care au realizat acest ultim studiu s-au întrebat ce ar putea însemna consumul de alimente grase și zaharoase pentru persoanele tinere pe termen lung.

Deteriorări de durată ale memoriei

Alte studii sugerează că anumite alimente nesănătoase pot submina controlul creierului asupra apetitului și că obezitatea poate altera capacitatea creierului uman de a detecta starea de sațietate și de a se simți satisfăcut după ce oamenii consumă alimente bogate în zahăr și grăsimi.

O constatare comună care se regăsește în aceste studii este aceea că aceste tipuri de alimente, care fac parte din dietele occidentale obișnuite, afectează adesea memoria, chiar și atunci când sunt consumate ocazional.

Echipa de cercetători a hrănit șobolanii cu o dietă cu alimente bogate în grăsimi și zaharuri de la 26 la 56 de zile, o perioadă care este paralelă cu adolescența umană, când creierul trece printr-o dezvoltare semnificativă. Un alt grup de șobolani de aceeași vârstă a mâncat în schimb hrană sănătoasă.

La testele de memorie, șobolanii care au urmat dieta de tip cantină nu au putut identifica obiecte noi într-o scenă pe care o exploraseră cu câteva zile înainte sau dacă un obiect familiar se mișcase ușor, în timp ce grupul de control a reușit. Aceste probleme de memorie au persistat chiar și atunci când grupul care a consumat junk food a trecut la mâncarea sănătoasă timp de 30 de zile, în ceea ce echivalează cu vârsta adultă.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că grupul de junk food avea niveluri reduse ale unei proteine care transportă acetilcolina în hipocampus, o regiune a creierului care ajută la consolidarea amintirilor și a informațiilor spațiale.

Obezitatea poate altera capacitatea creierului de a detecta starea de sațietate

Imagistica ulterioară a arătat că această reducere a afectat semnalizarea acetilcolinei la animalele care au avut performanțe slabe la sarcina de memorare, în timp ce medicamentele care au determinat celulele din hipocampus să elibereze acetilcolină au restabilit abilitățile de memorare ale animalelor, scrie ScienceAlert.

,,Semnalizarea acetilcolinei este un mecanism care le ajută să codifice și să își amintească acele evenimente, analog cu memoria episodică la oameni, care ne permite să ne amintim evenimente din trecutul nostru”, explică Anna Hayes, autorul principal și cercetător în domeniul nutriției la USC.

Lucrările anterioare ale echipei au scos la iveală unele diferențe în ceea ce privește momentul și sexul, care trebuie încă rezolvate: Consumul unei diete de tip occidental la începutul adolescenței, dar nu și la sfârșitul adolescenței, a avut un impact de lungă durată asupra memoriei la șobolanii masculi, dar nu și la șobolanii femele care au mâncat sănătos pentru perioade lungi de timp după adolescență.

Cercetarea a fost publicată în Brain, Behavior and Immunity.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției

Activitatea fizică reduce stresul din creier și riscul de boli cardiovasculare

Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când suntem aproape de moarte?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase