Unul din patru copii din întreaga lume are o dietă atât de săracă, încât este posibil să îi fie afectată creșterea, dezvoltarea creierului și șansele de supraviețuire, arată un nou raport al Organizației Națiunilor Unite.
Mulți dintre acești copii trăiesc în zone care au fost desemnate de ONU drept „puncte fierbinți ale foametei” – inclusiv Palestina, Haiti și Mali – unde se așteaptă ca accesul la alimente să se deterioreze în următoarele luni.
Raportul Unicef, agenția ONU pentru copii, care evaluează alimentația copiilor cu vârste sub cinci ani, a constatat că aproximativ 181 de milioane de copii din aproape 100 de țări consumă zilnic cel mult doar două grupe de alimente – de obicei lapte cu un aliment bogat în amidon, cum ar fi orezul, porumbul sau grâul.
Acest lucru îndeplinește criteriile pentru „sărăcie alimentară severă” și înseamnă că sunt „copii care trăiesc la limită”, a explicat Catherine Russell, directorul executiv al Unicef.
„Acest lucru poate avea un impact negativ ireversibil asupra supraviețuirii, creșterii și dezvoltării creierului lor. Copiii care consumă doar două grupe de alimente pe zi, de exemplu orez și lapte, au cu până la 50% mai multe șanse de a se confrunta cu forme severe de malnutriție”, declară Catherine Russel.
Țările cu niveluri mai ridicate de sărăcie alimentară severă au avut, de asemenea, tendința de a avea niveluri mai ridicate de întârzieri în creștere, în cazul în care copiii sunt semnificativ mai scunzi decât ar fi normal pentru vârsta lor, potrivit The Guardian.
Efectele pandemiei COVID-19, conflictele și criza climatică se numără printre cauzele prețurilor ridicate ale alimentelor, potrivit raportului ONU. Cu toate acestea, venitul gospodăriilor nu a fost singurul factor determinant al calității alimentației.
Copiii din gospodăriile mai bogate din unele țări se aflau, de asemenea, în sărăcie alimentară severă din cauza abundenței de alimente nesănătoase, precum și a lipsei de cunoștințe în rândul părinților cu privire la cum ar trebui să arate o dietă sănătoasă.
În timp ce mai puțin de 10% dintre copiii aflați în sărăcie alimentară severă sunt hrăniți cu fructe și legume și mai puțin de 5% cu carne, carne de pasăre și pește, alimentele de tip fast-food și băuturile zaharoase au fost comercializate în mod agresiv și au devenit „înrădăcinate” în multe dintre diete, se arată în raport.
„Conflictele armate rămân cauzele principale ale insecurității alimentare acute în numeroase puncte fierbinți ale foametei”, au spus autorii raportului, subliniind, de asemenea, condițiile economice precare.
Mali, Fâșia Gaza, Sudanul de Sud, Sudanul și Haiti au fost zonele cele mai îngrijorătoare, cu riscul de deteriorare spre „condiții catastrofale”, foamete și moarte înainte de luna octombrie.
„Rezultate uluitoare”: Cinci copii născuți surzi pot auzi după ce au primit o terapie inovatoare
Bărbații care au copii se confruntă cu un risc ascuns pentru sănătate
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii
Motivul simplu pentru care unii copii învață să vorbească mai repede