Home » Știință » Poluarea cu plastic transformă toate sistemele pământului

Poluarea cu plastic transformă toate sistemele pământului

Poluarea cu plastic transformă toate sistemele pământului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.11.2024

Poluarea cu plastic modifică procesele sistemului Pământului, agravând schimbările climatice, pierderea biodiversității, acidificarea oceanelor și utilizarea masivă a apei și a terenurilor, potrivit unei analize recente.

Plasticul nu trebuie tratat doar ca o problemă de deșeuri, ci ca un produs care dăunează ecosistemelor și sănătății umane, au subliniat autorii.

În 2022, cel puțin 506 milioane de tone de plastic au fost produse la nivel global, dar doar 9% a fost reciclat. Restul a fost ars, depozitat în gropi de gunoi sau aruncat, permițând infiltrarea în mediu. Microplasticele sunt acum prezente peste tot, de la vârful Everestului până la Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe Pământ.

Doar 9% din cantitatea totală a plasticului, reciclat în 2022

Autorii cercetării solicită delegaților ONU să abordeze problema plasticului prin întreaga sa traiectorie, de la extracția materiei prime, producție și utilizare, până la eliminare și efectele asupra sistemului planetar.

„Este necesar să considerăm întregul ciclu de viață al plasticului, începând cu extracția combustibililor fosili și producția polimerilor primari de plastic,” a declarat Patricia Villarrubia-Gómez, autoarea principală a articolului, de la Stockholm Resilience Centre.

Plasticul, deloc inofensiv așa cum se crede

Echipa de cercetare a demonstrat că poluarea cu plastic modifică procesele întregului sistem al Pământului, afectând toate problemele globale majore de mediu, inclusiv schimbările climatice, pierderea biodiversității, acidificarea oceanelor și utilizarea apei dulci și a terenurilor, potrivit The Guardian.

„Plasticele sunt văzute ca produse inerte care protejează bunurile preferate sau ne fac viața mai ușoară, ușor de eliminat ca deșeuri. Dar realitatea este diferită. Plasticele conțin mii de substanțe chimice, multe dintre ele, precum perturbatorii endocrini, fiind toxice și dăunătoare pentru ecosisteme și sănătatea umană”, a spus Villarrubia-Gómez.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Plasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării

Sateliții pot observa acum din spațiu plasticul de pe plaje

Biofibrele ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru mediu decât plasticul convențional

Cum poate o peșteră de plastic fabricată în Spania să mențină vie cultura amazoniană?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase