Există un mineral atât de rar încât doar un singur exemplar a fost descoperit. Care este cel mai rar mineral din lume?
Cel mai rar mineral din lume se numește kyawthuit („cha-too-it”), un mic grăunte de culoare brun-gălbuie care cântărește doar o treime de gram (1,61 carate). La prima vedere, ai putea să-l confunzi cu chihlimbarul sau topazul, dar această pietricică aparent modestă are o valoare incomensurabilă.
Piatra a fost cumpărată în 2010 de gemologul Kyaw Thu dintr-o piață din Chaung-gyi, Myanmar, crezând inițial că este vorba de un mineral numit scheelit. După ce a fațetat piatra, și-a dat seama că era ceva ieșit din comun.
Neputând să asocieze mineralul cu nimic cunoscut, a trimis mostra la Laboratorul Institutului Gemologic al Americii (GIA) din Bangkok, Thailanda. Acolo, specialiștii au observat că piatra este înrudită cu BiSbO4 sintetic (antimoniat de bismut), dar cu formula Bi3+Sb5+O4, o configurație care nu fusese descoperită anterior în natură.
„Aceasta este prima de acest fel din lume. Nu se găsește în alte țări”, a declarat Kyaw Thu pentru The Myanmar Times în 2016.
„Studiind în teren și cumpărând pietre din piața Khanae, am observat că această piatră era puțin ciudată, așa că am cumpărat-o. Când am ajuns la Yangon și am examinat-o, am constatat că nu seamănă cu niciun alt mineral pe care l-am întâlnit până acum”, a continuat Thu.
Despre kyawthuit nu se cunosc foarte multe detalii. Are o culoare portocalie saturată, cu reflexii roșii și lasă o urmă albă (culoarea pulberii produse când este trasă pe o suprafață aspră). De asemenea, prezintă incluziuni tubulare, numite vene en echelon, cauzate de stresul de forfecare, un indiciu al formării sale naturale, scrie Science Alert.
Geologii cred că mineralul provine probabil dintr-o formațiune magmatică, fiind inclus într-un tip de rocă vulcanică numită pegmatit, des întâlnită în regiunea unde a fost găsită piatra. Similar cu granitul, pegmatitul are o compoziție asemănătoare unui „cozonac cu fructe”, în care diferite minerale sunt amestecate. Este obișnuit să se găsească cristale mari de pietre în pegmatit.
Urmele de titan, niobiu, tungsten și uraniu din kyawthuite sunt în concordanță cu formarea într-un mediu pegmatitic. Experimentele de laborator au arătat că cristalele de antimoniat de bismut se formează la temperaturi ridicate, corespunzătoare celor din magma în răcire. Totuși, având în vedere raritatea mineralului, este probabil ca alte condiții speciale să contribuie la formarea sa, deși acestea rămân necunoscute.
Mineralul kyawthuit este considerat neprețuit. Al doilea cel mai rar mineral din lume, numit painit, este evaluat între 50.000 și 60.000 de dolari per carat.
Singura mostră cunoscută de kyawthuit se află în prezent în siguranță la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles.
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
Pentru prima dată, a fost obținută fotosinteza în celule animale