Consumul de canabis în scopuri medicale și recreative este acum legal în multe zone ale lumii, dar rămân întrebări cu privire la efectul acestei substanțe asupra sănătății fizice și mintale – iar un nou studiu arată că utilizarea intensivă a drogului poate cauza probleme pentru memoria de lucru.
Memoria de lucru este una dintre funcțiile executive – abilități mintale esențiale pentru funcționarea normală în viața de zi cu zi. Spre deosebire de memoria pe termen scurt – de exemplu, reamintirea unui număr de telefon – aceasta ne ajută să reținem informațiile în timp ce le folosim în mod activ pentru a îndeplini sarcini. Acest lucru este important pentru raționament, luarea deciziilor și controlul comportamentului nostru.
Cercetătorii de la instituții din SUA și Canada au analizat anchetele și scanările imagistice ale creierului a 1 003 tineri adulți, comparând obiceiurile de consum de canabis raportate de aceștia cu modificările din creier în timpul sarcinilor cognitive.
Dimensiunea semnificativă a grupului testat face ca acesta să fie cel mai mare studiu de acest tip finalizat vreodată, oferind o privire rară asupra modului în care canabisul afectează modul în care funcționează creierul nostru, scrie ScienceAlert.
Consumul intens de canabis, precum și consumul recent de canabis au fost asociate cu niveluri mai scăzute de activare a creierului în timpul unei sarcini de memorie de lucru utilizate în mod obișnuit.
„Am aplicat cele mai înalte standarde cercetării noastre, stabilind praguri riguroase de semnificație statistică pentru toate cele șapte teste de funcții cognitive”, spune neurologul Joshua Gowin, de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus.
„Pentru a minimiza riscul de fals pozitive, am folosit corecția ratei de descoperire falsă (FDR). În timp ce unele dintre celelalte sarcini au indicat o potențială afectare cognitivă, numai sarcina de memorie de lucru a arătat un impact semnificativ din punct de vedere statistic.”
Zonele din creier în care activitatea a fost mai mică decât cea normală au inclus cortexul prefrontal dorsolateral, cortexul prefrontal dorsomedial și insula anterioară – zone asociate cu luarea deciziilor, concentrarea atenției și procesarea emoțiilor.
Știm că aceste zone ale creierului au, de asemenea, o densitate ridicată de receptori CB1, ținte ale compusului tetrahidrocannabinol (THC) din canabis, și că sensibilitatea acestor receptori scade la consumatorii înrăiți de canabis. Cercetările anterioare au sugerat că utilizarea recentă a canabisului ar putea fi asociată cu o activare redusă în aceste zone critice ale creierului în timpul sarcinilor de memorie de lucru.
În timp ce aceste rezultate au fost în concordanță cu constatările anterioare, analiza a fost capabilă să arate cum a fost afectat creierul chiar și după excluderea persoanelor care prezentau canabis încă în organism în momentul testării.
Utilizarea pe scară largă a acestui drog ar putea afecta anumite părți ale funcționalității creierului, dar este o imagine complexă. Deși există motive întemeiate să credem că reducerea consumului de canabis înainte de o situație solicitantă din punct de vedere mental ar putea îmbunătăți capacitatea creierului de a-și aminti, simptomele temporare de sevraj la consumatorii înrăiți ar putea, de asemenea, să compromită orice beneficii.
„Oamenii trebuie să fie conștienți de relația lor cu canabisul, deoarece abținerea bruscă le-ar putea perturba și cogniția”, spune Gowin. „De exemplu, consumatorii înrăiți ar putea trebui să fie mai precauți”.
Rămân multe întrebări: nu este clar care ar putea fi mecanismele din spatele acestei asocieri sau cât de permanente ar putea fi schimbările. Este probabil ca vârsta și alți factori de sănătate să joace un rol în această relație.
Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.
Copiii expuși la canabis înainte de naștere suferă modificări la nivel neurologic
Canabisul poate avea un efect anti-îmbătrânire, au descoperit cercetătorii
Consumul de canabis, asociat cu apariția cancerului din sfera ORL
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice