Există o categorie de mici soldați care pot mânca de patru ori greutatea lor în deșeuri organice și le pot transforma în îngrășământ durabil. Cu o capacitate unică de a consuma aproape orice formă de materie organică pe care o întâlnește, o insectă mică, dar puternică, devine un instrument de abordare a problemei în creștere a deșeurilor organice și a degradării solului.
Este vorba despre larva de muscă soldat neagră (BSFL), care transformă deșeurile alimentare în biofertilizator bogat în nutrienți, potrivit BBC.
Insectele sunt utilizate de mult timp în practicile agricole, dar acum agricultorii explorează potențialul fecalelor de insecte ca îngrășământ durabil. În prezent, peste 33% din solul lumii este degradat, fiind lipsit de nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă a plantelor, iar furajele pot juca un rol major în refacerea biodiversității și calității solului.
Aceste insecte poate consuma aproape orice fel de deșeuri organice, de la resturi alimentare, la subproduse agricole. Instalațiile unor companii care au primit subvenții pentru astfel de proiecte utilizează apetitul insectelor pentru a procesa cantități mari de deșeuri, ele consumând zilnic până la de patru ori mai mult decât propriile deșeuri corporale în materie organică.
Acest lucru se întâmplă într-o fracțiune din timpul necesar pentru compostarea tradițională, care poate dura până la 10 luni. Eficiența larvelor permite o transformare rapidă a materiei organice în excremente bogate în nutrienți.
„De asemenea, se pot reproduce destul de repede. Și [BSFL] crește pe materiale moarte și în descompunere, ceea ce înseamnă că poate supraviețui pe baza deșeurilor”, spune Shankar Ganapathi Shanmugam, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Plantelor și Solului de la Universitatea de Stat din Mississippi.
Pe măsură ce producția de deșeuri organice continuă să pună o povară masivă pe energie și pe emisiile de carbon, există o nevoie tot mai mare de metode de procesare mai eficiente și mai durabile. Iar procesele digestive ale larvelor pot reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.
Programul național al SUA nu include insectele ca aditiv acceptabil până în prezent. Acest lucru face ca împărtășirea acestei tehnici cu fermierii care utilizează practici ecologice să fie o provocare.
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?
Culorile insectelor se schimbă din cauza oamenilor, arată un studiu