Oamenii de știință de la MIT proiectează insecte robotizate care ar putea într-o zi să efectueze polenizarea într-un ritm rapid. Noua tehnologie ar putea crește spectaculos randamentul culturilor, fără a afecta mediul.
Polenizarea artificială este un proces prin care oamenii transportă manual polenul de la o floare la alta, printre tehnicile în curs de dezvoltare numărându-se progrese precum polenizarea mecanică.
Ideea de a utiliza insecte robot nu este nouă – însă o problemă cu care s-au confruntat generațiile anterioare de roboți de mărimea unei insecte a fost lipsa de rezistență, viteză și versatilitate aeriană în comparație cu albinele și alte insecte reale.
Cu toate acestea, într-o nouă lucrare publicată în revista Science Robotics, echipa a dezvăluit că a putut crea un design cu unele caracteristici care abordează limitările actuale ale polenizării mecanice.
Potrivit oamenilor de știință, noile modele pot zbura de 100 de ori mai mult decât versiunile anterioare, fiind în același timp mai ușoare și conținând suficient spațiu de stocare pentru baterii.
Aceștia au adăugat că precizia și agilitatea roboților s-au îmbunătățit, în timp ce stresul asupra aripilor, resimțit în mod normal în timpul zborului, s-a redus.
„Durata de zbor pe care am demonstrat-o în această lucrare este probabil mai lungă decât cea pe care domeniul nostru a reușit să o acumuleze cu aceste insecte robotice”, a declarat coautorul principal Kevin Chen, profesor asociat de robotică la MIT.
Dronele de mărimea unei insecte au necesitat îmbunătățiri considerabile față de proiectele anterioare, a recunoscut echipa în lucrarea sa.
Într-un proiect anterior al MIT, insecta robotică a fost realizată din patru unități identice – fiecare cu două aripi. Dispozitivele dreptunghiulare aveau aproximativ dimensiunea unei microcasete și fiecare avea opt aripi.
Deoarece dispozitivul nu semăna cu omologul său real (în principal din cauza aripilor), acesta a frânat performanța. Perechea subțire de aripi ale albinelor le permite acestora să zboare liber și cu viteză, în timp ce cele opt aripi ale omologului robotizat le făceau să sufle prea mult aer.
Noul design al MIT a împărțit acest robot în două. Fiecare dintre cele patru unități are o singură aripă care bate și care se îndepărtează de centrul robotului.
Această caracteristică îi stabilizează mișcarea verticală, permițându-i să se ridice mai sus decât înainte. Noul design permite, de asemenea, suficient spațiu de stocare pentru ca robotul să transporte dispozitive electronice, cum ar fi baterii, scrie LiveScience.
De asemenea, echipa a creat semnale complexe care au conectat aripile la dispozitivele din cadrul designului, replicând „mușchii”. Aceste semnale – denumite transmisii – au necesitat unele ajustări ale dimensiunii aripilor, dar, în general, ar putea reduce tensiunea care a împiedicat rezistența versiunilor anterioare.
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?
Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii