Pesticidele prezintă un risc pentru fructe și legume, însă unele sunt mai problematice decât altele, potrivit unei analize realizate de Consumer Reports, organizația din SUA care testează independent produsele vândute în supermarketuri.
Iată care sunt fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide și de ce.
De ce reprezintă asta o problemă? Unul din cinci eșantioane de afine conținea reziduuri al unui pesticid pe care Agenția pentru Protecția Mediului îl consideră un risc deosebit pentru copii.
Este vorba despre un organofosfat (OP), o clasă de substanțe chimice responsabile pentru o mare parte din riscul din multe alimente cu risc ridicat din analiza noastră, potrivit The Guardian.
Principala concluzie: Afinele convenționale congelate prezintă, de asemenea, un risc ridicat. Mai mulți ani de date ale Departamentului Agriculturii din SUA sugerează că contaminarea ar putea crește, pe măsură ce cultivatorii îl folosesc ca alternativă la alte pesticide și mai dăunătoare.
De ce reprezintă o problemă: Aproape jumătate din toate eșantioanele convenționale interne din această legumă au fost testate pozitiv pentru oxamil.
Principala concluzie: Oxamilul este un carbamat, o altă clasă de substanțe chimice care, împreună cu OP, reprezintă cea mai mare parte a riscului în rândul alimentelor cu risc ridicat sau foarte ridicat din analiza Consumer Reports.
De ce reprezintă o problemă: aproape toate eșantioanele convenționale interne conțineau reziduuri de clorprofam, un pesticid carbamat. Cartofii ecologici prezentau un risc moderat, din cauza contaminării cu același pesticid, probabil în fabricile de prelucrare.
Principala concluzie: Deși nu este cel mai riscant pesticid, clorprofamul a fost găsit pe aproape toate probele. Acest lucru se datorează probabil faptului că este pulverizat de obicei pe cartofi chiar înainte ca aceștia să fie împachetați, pentru a-i împiedica să încolțească. Cartofii ecologici pot fi contaminați din greșeală atunci când sunt prelucrați în același spațiu ca și ceilalți.
De ce reprezintă o problemă: Doar aproximativ 3% din eșantioanele naționale convenționale au fost testate pozitiv pentru oxamil, același pesticid ca în ardeii grași, dar, din nou, nivelurile sunt cu mult peste ceea ce experții consideră sigur.
Principala concluzie: Analiștii spală toate produsele înainte de testare și măsoară nivelurile de pesticide pe porțiunea comestibilă a unui fruct sau a unei legume. Deci, în acest caz, pesticidele nu se află doar pe coaja pepenelui.
Test de cultură generală. Castraveții sunt fructe sau legume?
Folosiți și coaja! Iată de ce să nu aruncați la gunoi cea mai bună parte din fructe și legume