Home » Cultură » Banana lui Maurizio Cattelan. Cel mai scump fruct din lume, artă controversată de 6 milioane de dolari

Banana lui Maurizio Cattelan. Cel mai scump fruct din lume, artă controversată de 6 milioane de dolari

Banana lui Maurizio Cattelan. Cel mai scump fruct din lume, artă controversată de 6 milioane de dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.02.2025

În decembrie 2019, o banană obișnuită lipită cu bandă adezivă de un perete a devenit piesa centrală a fascinației globale la Art Basel Miami Beach. Comedianul lui Maurizio Cattelan – o banană coaptă fixată cu bandă adezivă gri – a stârnit dezbateri, meme-uri și chiar performance art, consolidându-și locul ca una dintre cele mai provocatoare opere de artă ale secolului XXI. Dincolo de simplitatea sa absurdă, piesa a disecat teme legate de valoare, comodificare și imprevizibilitatea artei în era social media.

Cattelan, un artist italian născut la Padua în 1960, renumit pentru lucrările sale satirice și subversive, a dezvăluit Comedian prin intermediul Galeriei Perrotin din Paris. Cu un preț inițial de 120 000 de dolari, opera de artă includea un certificat de autenticitate și instrucțiuni de instalare, care impuneau ca banana să fie înlocuită la fiecare două zile pentru a evita putrezirea. Au fost vândute trei ediții, dintre care una a fost achiziționată de un colecționar de artă din Miami Billy Duff și alta de antreprenorul francez Sara Andelman. O a treia ediție ar fi fost destinată unui muzeu.

Simplitatea aparentă a instalației ascunde niște înțelesuri conceptuale întâlnite în arta absurdului. Cattelan, supranumit adesea „glumețul lumii artei”, a mai sfidat normele cu lucrări precum America (o toaletă funcțională din aur de 18 karate, în valoare de circa 6 milioane de dolari) și Him (o statuie a lui Hitler îngenuncheat). Totuși, Comedian a atins o coardă mai sensibilă, îmbinând accesibilitatea cu elitismul.

La câteva zile după ce a fost expusă, artistul american de origine georgiană David Datuna a smuls banana de 120.000 de dolari de pe perete și a mâncat-o, transmițând actul în direct sub numele de Artist Flămând. „Este o performanță artistică. Mulțumesc, Maurizio Cattelan. Îmi place instalația ta”, a declarat el. Galeria a înlocuit rapid banana, subliniind că fructul era doar un obiect conceptual.

Cascadoria lui Datuna a amplificat viralitatea lucrării, dominând titlurile și rețelele sociale. Memele au comparat banana cu criza de pe Wall Street din 2008 („capitalismul de vârf”) sau au ironizat pretențiile lumii artei. Chiar și actorul Diego Peretti a fost fotografiat prefăcându-se că o mănâncă, în timp ce Beyoncé a făcut referire la piesă într-o postare pe Instagram.

Criticii au respins Comedian, considerându-l un artificiu fără sens și penibil. Jerry Saltz, critic de artă câștigător al premiului Pulitzer, a scris pe Twitter: „Nu este radical. Este o replică unică”. Alții au pus sub semnul întrebării modul în care un produs perisabil ar putea avea o valoare de șase cifre.

Susținătorii, cu toate acestea, au încadrat-o ca pe o critică a pieței speculative a artei. Istoricul de artă Alexandra Murphy l-a comparat cu Fântâna lui Duchamp (1917), un pisoar care a redefinit arta conceptuală. „Cattelan ține o oglindă în fața absurdității evaluării”, a remarcat ea. Banalitatea bananei, combinată cu prețul său de lux, batjocorește dorința colecționarilor de a atribui un sens – și bani – oricărui lucru pe care un artist îl etichetează drept artă.

Cattelan, care rareori își explică lucrările, a declarat pentru The New York Times că banana a fost „o glumă care a devenit cumva reală”. El a descris lucrarea ca fiind o meditație asupra „umorului, disperării și fragilității puterii”, teme care fac ecou lucrărilor sale anterioare. De exemplu, La Nona Ora (1999) îl înfățișa pe Papa Ioan Paul al II-lea lovit de un meteorit.

Într-un interviu acordat Artforum în 2020, artistul a spus: „Arta este singurul domeniu în care poți transforma nimic în ceva… și uneori acel nimic este o banană”.

Succesul comercial al Bananei a ridicat semne de întrebare. În ciuda simplității sale, edițiile s-au vândut rapid, iar Perrotin a raportat peste 100 de solicitări. Certificatul de autenticitate a devenit esențial – deținerea „ideii” a contat mai mult decât obiectul fizic. Acest lucru face referire la lucrarea lui Cattelan A Perfect Day (1999), în care un colecționar a cumpărat instrucțiuni pentru a lipi cu bandă adezivă un galerist de un perete.

Lucrarea a inspirat, de asemenea, spin-offs. Artista Madeline Hollander a vândut NFT-uri cu tema bananelor, în timp ce supermarketuri precum Publix au capitalizat cu meme-uri: „Bananele noastre costă 0,43 dolari. Ca să știți”.

Clare McAndrew, economist de artă, a remarcat: „Scandalul este de fapt opera de artă. Cattelan a creat o buclă de feedback în care reacția publicului a devenit parte a operei în sine”.

Banana a reapărut în 2021, la expoziția Galleria Borghese de la Roma, lipită pe o frescă veche de secole – o juxtapunere, pe care unii au văzut-o ca fiind obraznică, între efemer și etern.

Călătoria bananei de la un produs alimentar de bază la un simbol al artei subliniază puterea contextului. După cum a scris criticul Jason Farago, „Cattelan nu a vândut doar o banană; el a vândut teatrul din jurul ei”.

În noiembrie 2024, la Sotheby’s din New York, șapte ofertanți au urmărit Comedian cum îi crește valoarea cu mult peste estimarea maximă de 1,5 milioane de dolari, până când un client care vorbea la telefon cu Jen Hua, președintele adjunct al Sotheby’s pentru Asia, a oferit 5,2 milioane de dolari. Cu tot cu taxe, prețul final al vânzării bananei lipite de perete a ajuns la 6,2 milioane. Înseamnă ceva pentru o banană, dar nu prea mult pentru Cattelan. Recordul artistului la o licitație este de 17,2 milioane de dolari – pentru Him, micul Hitler.

Surse:

https://www.nytimes.com/2024/11/20/arts/design/cattelan-banana-sothebys-auction.html

https://www.britannica.com/biography/Maurizio-Cattelan

https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2024/contemporary-evening-auction-2/comedian

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Castraveții sunt fructe sau legume?

Test de cultură generală. Măslinele sunt fructe sau legume?

Cele mai multe dintre fructele de mare conțin concentrații mari de microplastice

Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase