În loc să aruncați coaja comestibilă și bogată în nutrienți a bananelor, portocalelor și a altor fructe și legume, puteți să o folosiți în diferite moduri pentru a profita la maximum de ele.
Ar fi ciudat să aruncăm inutil o treime din partea comestibilă a unei banane de fiecare dată. Și totuși, exact asta facem majoritatea dintre noi când aruncăm coaja, care reprezintă aproximativ o treime din greutatea medie a întregului fruct, potrivit BBC.
Coaja bananei, la fel ca a multor fructe și legume, nu numai că este comestibilă, dar conține substanțe nutritive utile. Pentru o portocală, aproximativ 20% din fruct este coajă – în 2018, au fost generate aproximativ 15,1 milioane de tone de coajă de portocală, conform unui studiu (adică aproape 80.000 de balene albastre sau 2 500 de sequoia gigant). Pentru un kiwi, între 9-13% din fruct este coajă. Pentru o rodie, coaja este aproape la fel de mare ca și semințele.
Poate una dintre cele mai simple modalități de a folosi coaja sunt rețetele care necesită toate părțile fructului, nu doar pulpa – cum ar fi o pâine de mic dejun cu banane și coajă.
Iată alte câteva opțiuni pentru a găti cu resturile care sunt prea rapid aruncate.
Uneori, pot rămâne multe coji de portocale, care pot fi folosite la prepararea marmeladei.
Puteți începe prin a mărunți coaja și o fierbe în apă clocotită timp de 10 minute. Trebuie să repetați acest proces de trei ori și să clătiți cojile cu apă rece de fiecare dată pentru a elimina gustul amar, înainte de a amesteca zahărul și apa. Coaja de portocală confiată a fost delicioasă – gustarea dulce perfectă. La final, puteți rămâne și cu un sirop de portocale gustos, ce poate fi folosit ca sirop în băuturi.
Coaja de ghimbir, de asemenea, este frecvent aruncată ca deșeu alimentar. Însă coaja este cea care conferă ghimbirului atât de multe dintre calitățile sale benefice: conține compuși bioactivi care au proprietăți fitochimice ce includ efecte antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene. Coaja de ghimbir este o sursă bogată de fibre și vitamine, inclusiv vitamina C, calciu, fier și altele.
Deci, dacă nu aveți de gând să aruncați coaja, cum ar trebui să o folosiți? Puteți folosi ghimbirul ca atare, cu tot cu coajă (de fapt, foarte puține rețete specifică faptul că ar trebui să folosiți ghimbir decojit) sau puteți folosi coaja în alte rețete.
Aruncați-le într-o supă pentru a adăuga aromă (dar îndepărtați-le înainte de a le servi). Fierbeți-le cu apă pentru a crea un bulion de ghimbir, care poate fi păstrat în frigider și adăugat la smoothie-uri, sucuri, cocktail-uri, apă minerală sau folosit la aburirea legumelor rădăcinoase pentru a adăuga un plus de savoare.
Multe rețete cer ca dovleacul de iarnă să fie curățat de coajă înainte de utilizare, dar este perfect comestibilă, la fel ca și semințele. Ambele sunt o sursă bună de fibre, precum și de vitamine și alți compuși bioactivi. Totuși, cojile ar putea deveni chipsuri gustoase,
Cu un curățător de legume, în 10 minute obțineți fâșii pe care le puteți condimenta și coace în cuptor.
Coaja unei cepe este una la care, de obicei, nu ne gândim de două ori înainte de a o arunca. Însă resturile pot fi măcinate pentru a obține o pudră de ceapă, așa că am decis să încerc să reproduc acest lucru.
Pe scurt, după câteva ore de uscare la cuptor a unor cepe, acestea pot fi măcinate într-un robot de bucătărie. Rezultatul poate fi adăugat unui amestec general de condimente.
Test de cultură generală. Măslinele sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?