Dacă întrebi pe cineva care este cea mai enervantă particularitate a unei limbi, vei primi răspunsuri variate (există, până la urmă, zeci de excepții de la „regulile” limbilor). Dar iată o întrebare care apare frecvent: de ce spunem „o pereche de pantaloni” când, în realitate, cuvântul „pantaloni” se referă la un singur obiect vestimentar?
De ce spunem „pereche de pantaloni”?
Există câteva explicații care circulă pentru acest fenomen lingvistic.
Potrivit unora, expresia provine din perioada în care pantalonii (sau „pantaloons”, cum erau numiți inițial) erau de fapt două piese separate, câte una pentru fiecare picior. Acestea erau îmbrăcate separat și apoi fixate în jurul taliei.
Astfel, denumirea de „pereche” avea sens atunci când articolul vestimentar era compus din două componente distincte. Totuși, această teorie nu este foarte bine susținută de surse de referință.
O explicație mai clară, deși poate ridica și mai multe întrebări, este că „pantaloni” este un plurale tantum. Plurale tantum este un termen latin care înseamnă „doar plural”, adică un substantiv „care este utilizat exclusiv în formă de plural sau care are doar sensuri de plural”, explică Britannica.
Obiectele bifurcate (care au două părți) intră tot în această categorie. Gândiți-vă la obiecte care sunt aproape întotdeauna menționate la plural, chiar și atunci când vorbim despre un singur exemplar, cum ar fi, de exemplu, cuvântul „ochelari”.
Așadar, „pantaloni” este un substantiv care, prin natura sa, se folosește doar la plural, chiar și atunci când semnifică un singur obiect.
Ce poate aduce un viitor cu emisii de carbon reduse: Locuințe mai calde și oameni mai sănătoși
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung