Retinolul a fost mult timp considerat un ingredient de referință în îngrijirea anti-îmbătrânire a pielii, dar este, de asemenea, înconjurat de concepții greșite. Una dintre cele mai frecvente este aceea că derivatul vitaminei A „subțiază pielea”.
Dr. Rosalind Simpson, medic dermatolog la Centrul de dermatologie de la Universitatea din Nottingham, spune că acest lucru nu este chiar adevărat.
Ea spune că retinolul, care este disponibil fără prescripție medicală, și omologul său puternic, retinoidul, „sunt unele dintre puținele ingrediente dovedite în mod constant că îmbunătățesc semnele de îmbătrânire”. Ea explică faptul că acestea acționează prin încurajarea producției de colagen în dermă, al doilea strat al pielii. Colagenul este o proteină care ajută la menținerea pielii rotunjite și tinere.
„În timp – și durează luni, nu săptămâni – retinolul îngroașă de fapt stratul dermic”, spune ea.
Totuși, se poate afirma că retinolul „subțiază” un strat al pielii: stratul superior de celule moarte cunoscut sub numele de stratum corneum, potrivit The Guardian.
„Retinolul are un efect exfoliant asupra acestui strat exterior, ceea ce, din punct de vedere tehnic, ar putea fi văzut ca o subțiere, dar acest strat se reînnoiește oricum în mod natural”, spune Simpson.
Ea adaugă că efectele secundare inițiale cauzate de această eliminare crescută a stratului cornos sunt cele care creează confuzie cu privire la modul în care funcționează ingredientul. La începutul tratamentului cu retinol, mulți oameni se confruntă cu roșeață, descuamare și senzație de tensiune a pielii, deoarece acesta este un iritant cunoscut pentru piele. Acest lucru poate provoca, de asemenea, o sensibilitate crescută la soare pentru că pielea este deja ușor inflamată.
„Aceste efecte secundare pot da impresia că pielea devine mai subțire. Dar, de fapt, retinolul face contrariul, pe termen lung”, spune specialistul.
Pentru a reduce iritarea și a dezvolta toleranța, dr. Simpson sugerează începătorilor să înceapă prin utilizarea retinolului la fiecare două sau trei nopți și amestecarea acestuia cu o cremă hidratantă simplă pentru a-l dilua.
„Treptat, puteți să nu mai amestecați și să creșteți utilizarea la aplicații nocturne”, mai punctează medicul.
Cancerul de piele, „mascat” de unele boli dermatologice comune
Ce culoare aveau părul, pielea și ochii neanderthalienilor?
Misterul bărbatului cu piele de argint
Moi ca pielea, rezistenți ca oțelul: mușchii magnetici pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor