Home » Știință » Ce culoare aveau părul, pielea și ochii neanderthalienilor?

Ce culoare aveau părul, pielea și ochii neanderthalienilor?

Publicat: 08.02.2025

În 2010, odată cu secvențierea completă a genomului unui om de Neanderthal, cele trei miliarde de perechi de baze descoperite au oferit indicii prețioase despre trecutul speciei noastre, relevând o istorie complexă, marcată de interacțiuni și încrucișări cu rudele noastre dispărute. Ca rezultat, toate populațiile moderne din afara Africii păstrează aproximativ 2% ADN neanderthalian, influențând diverse aspecte ale sănătății, comportamentului și chiar ale aspectului fizic. Ce culoare aveau părul, pielea și ochii neanderthalienilor?

Totuși, identificarea exactă a caracteristicilor fizice moștenite de la neanderthalieni este mult mai complicată decât pare. În biologia de liceu, suntem învățați despre genetica mendeliană, conform căreia un anumit genotip îi corespunde unui anumit fenotip. Însă, în realitate, majoritatea trăsăturilor fizice sunt determinate de interacțiunea mai multor gene, ceea ce face ca predicțiile privind aspectul să fie dificile.

Profesorul John Hawks, antropolog la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA), explică faptul că, pentru a înțelege modul în care o anumită alelă influențează trăsăturile fizice, cercetătorii trebuie să studieze un număr mare de indivizi care o poartă și să-i compare cu cei care nu o au. În cazul neanderthalienilor acest lucru nu este posibil, deoarece nu avem exemplare vii pentru a face astfel de observații directe.

Cu toate acestea, analiza fragmentelor de ADN neanderthalian din genomul uman ne poate oferi unele indicii despre ce culoare aveau părul, pielea și ochii neanderthalienilor. De exemplu, pigmentarea pielii, a părului și a ochilor la oamenii moderni este influențată de sute de variante genetice, dar niciuna dintre acestea nu a fost moștenită direct de la neanderthalieni.

Ce culoare aveau părul, pielea și ochii neanderthalienilor?

Un studiu condus de Michael Dannemann a investigat dacă vreuna dintre variantele genetice asociate cu părul roșcat la oameni a fost preluată de la neanderthalieni. Rezultatul? Nicio astfel de variantă nu a fost identificată în genomul acestora. Cu toate acestea, nu se poate exclude complet posibilitatea ca neanderthalienii să fi avut propriile gene responsabile pentru părul roșcat, însă nu există dovezi clare în acest sens.

În mod similar, gena OCA2, responsabilă pentru culoarea ochilor, a fost găsită în mai multe forme în genomul neanderthalian. Totuși, varianta specifică asociată cel mai puternic cu ochii albaștri la oamenii moderni nu a fost detectată la neanderthalieni. Astfel, concluzia cercetătorilor este că aceștia aveau, cel mai probabil, ochi căprui.

Un studiu din 2012 a încercat să prezică aspectul fizic avut de trei indivizi de Neanderthal pe baza genotipurilor lor. Toți trei aveau mai multe variante genetice asociate cu culori diferite ale ochilor, însă predicția finală a fost că aveau ochi căprui. Mai surprinzător, unul dintre ei părea să aibă gene pentru păr roșcat, deși autorii studiului au recunoscut că nivelul lor de încredere în aceste rezultate era scăzut, având dificultăți chiar și în prezicerea trăsăturilor persoanelor contemporane doar pe baza ADN-ului.

Într-o lucrare din 2017, Dannemann și colega sa Janet Kelso au arătat că anumite alele moștenite de la neanderthalieni influențează atât tonuri mai deschise, cât și mai închise ale pielii și părului la europeni. Acest lucru sugerează că neanderthalienii înșiși prezentau o mare diversitate în ceea ce privește pigmentarea.

Ce putem învăța din aceste rezultate?

La prima vedere, aceste rezultate ar putea părea dezamăgitoare, însă ele sugerează un posibil model evolutiv similar cu cel al oamenilor moderni. Se știe că, pe măsură ce Homo sapiens s-a răspândit în afara Africii, populațiile au dezvoltat variații de pigmentare pentru a se adapta la diferite latitudini, pielea mai deschisă fiind favorizată în regiunile nordice pentru a facilita sinteza vitaminei D.

Deși genomul neanderthalian analizat provine preponderent din rămășițe descoperite la latitudini înalte, nu avem suficiente date despre neanderthalienii din regiunile sudice, cum ar fi Israel, Siria sau Irak. Acest gol din informații face imposibilă confirmarea unei corelații între latitudine și pigmentare în cazul lor.

Un alt mister nerezolvat este dacă ochii lor aveau sclerele vizibile, așa cum se întâmplă la oameni, sau dacă aveau ochi mai asemănători cu cei ai gorilelor, fără zone albe evidente.

Chiar dacă secvențierea genomului neanderthalian a adus informații esențiale despre acești strămoși ai noștri, încă nu putem reconstitui cu precizie aspectul lor fizic. Întrebări precum dacă aveau modele unice de încărunțire sau dacă prezentau trăsături surprinzătoare, precum dungi de pigmentare, rămân fără răspuns.

Așadar, în ciuda progreselor remarcabile în genetică, neanderthalienii rămân, într-o oarecare măsură, o enigmă vizuală.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost găsit câmpul de luptă al uneia dintre cele mai decisive bătălii din istorie

Rămășițele unui copil, vechi de 17.000 de ani, ar putea fi cea mai veche dovadă a ochilor albaștri

Oamenii de știință au descifrat regulile unui joc antic

A avut Iisus soție și copii? Un cercetător al Bibliei răspunde

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase