Pământul este plin de organisme care reușesc să supraviețuiască în cele mai extreme medii, inclusiv în unele bazine de saramură rare de la mare adâncime din Marea Roșie, care aproape că nu au fost descoperite.
Piscinele cu saramură în cauză se află în Golful Aqaba, o regiune mare din nord-estul Mării Roșii, situată între peninsula Arabiei și peninsula Sinai.
Acolo, în 2020, geologul marin Sam Purkis și echipa sa au făcut parte dintr-o croazieră de cercetare OceanXplorer care a fost prima care a descoperit bălți de saramură în golf.
„Am fost foarte norocoși”, a spus Purkis într-o declarație făcută în 2022, când un studiu care detaliază descoperirile echipei a fost publicat în Communications Earth & Environment. „Descoperirea a venit în ultimele cinci minute din cele zece ore de scufundare ROV pe care le-am putut dedica acestui proiect”.
Ceea ce au găsit ar fi un mediu ostil pentru majoritatea; complexul de bazine aflat la 1 770 de metri sub suprafață este incredibil de sărat și complet lipsit de oxigen, condiții care nu par tocmai propice vieții. Și totuși, s-a constatat că bazinele erau pline de viață.
„La o adâncime atât de mare, de obicei nu există prea multă viață pe fundul mării”, a declarat Purkis pentru Live Science.
„Cu toate acestea, bazinele de saramură sunt o oază bogată de viață. Covoarele groase de microbi susțin o gamă variată de animale.”
Aceasta include creaturi precum anghilele, peștii plați și rechinii. Purkis și colegii săi scriu în studiul lor că „acești prădători par să navigheze în mod deliberat pe suprafața saramurii”, așteptând să se înfrupte din cei uciși de apele anoxice. Doar extremofilele reușesc să ajungă aici.
Piscinele ar putea conține, de asemenea, indicii privind istoria meteorologică și geologică a regiunii, scrie IFLScience.
Analiza probelor de rocă sedimentară extrase din bazine a dezvăluit „o înregistrare neîntreruptă a precipitațiilor din trecut din regiune, care se întinde pe o perioadă de peste 1 000 de ani, plus înregistrări ale cutremurelor și tsunami-urilor”, a declarat Purkis pentru Live Science.
Cercetătorul consideră că mediile extreme, precum piscinele cu apă sărată, ne-ar putea ajuta să înțelegem ce s-ar putea afla și dincolo de Pământ.
„Până când nu vom înțelege limitele vieții pe Pământ, va fi dificil să determinăm dacă planetele extraterestre pot găzdui ființe vii”, a spus Purkis în declarație.
ONU încearcă să evite o catastrofă ecologică în Marea Roșie
O epidemie misterioasă în Marea Roșie a ucis o întreagă specie
O creatură misterioasă a surprins cercetătorii care explorau o epavă din Marea Roșie