Home » Știință » Un supercomputer de la NASA a găsit o spirală asemănătoare Căii Lactee la marginea Sistemului Solar

Un supercomputer de la NASA a găsit o spirală asemănătoare Căii Lactee la marginea Sistemului Solar

Foto: Shutterstock
Publicat: 28.02.2025

Supercomputerul Pleiades de la NASA a oferit noi informații despre norul lui Oort – un înveliș sferic vast, de obiecte înghețate care înconjoară Sistemul Solar.

Pentru o lungă perioadă de timp, aspectul norului Oort a fost necunoscut. Cu toate acestea, noi cercetări indică faptul că acesta ar putea să nu aibă forma sferică simplă presupusă anterior.

O echipă de cercetători de la Southwest Research Institute a descoperit că partea interioară a acestei formațiuni unice ar putea avea o formă de disc spiralat, asemănătoare unei mici galaxii.

Supercomputerul Pleiades de la NASA a dezvăluit noi informații

Această întindere vastă, găzduiește rămășițele formării sistemului solar. Rămășițe înghețate, planete pitice și locurile de naștere ale cometelor cu perioadă lungă. Acesta marchează limitele exterioare ale Sistemului Solar, un teritoriu atât de îndepărtat încât atingerea lui ar necesita sute de ani pentru cele mai rapide sonde ale noastre. Este situat mult dincolo de Centura Kuiper și de planetele cele mai îndepărtate.

Conform NASA, Voyager 1 va avea nevoie de 300 de ani pentru a intra și 300.000 de ani pentru a părăsi Norul lui Oort.

Marginea interioară a norului Oort se află între 2.000 și 5.000 de unități astronomice (UA) de Soare, în timp ce marginea exterioară se întinde între 10.000 și 100.000 UA. Pentru a vă da o idee despre scară, o unitate astronomică reprezintă distanța medie care separă Pământul de Soare, care este de aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Mult timp aspectul norului lui Oort a fost necunoscut

Dată fiind distanța uriașă, obiectele din norul Oort sunt prea îndepărtate, mici, slabe și lente pentru a putea fi observate direct. Prin urmare, pentru a înțelege norul Oort, experții spațiali se bazează în principal pe comete cu perioade lungi și pe ejecții înghețate.

În această nouă lucrare, oamenii de știință au utilizat traiectoriile cometelor pentru a obține informații despre configurația norului Oort.

În plus, modelul ține seama de influențele gravitaționale care acționează asupra norului Oort, atât din interiorul sistemului solar, cât și din surse externe, cum ar fi alte stele și centrul galaxiei Calea Lactee, scrie InterestingEngineering.

Live Science a raportat că echipa a rulat modelul prin supercomputerul Pleiades. Surprinzător, rezultatele au arătat că partea interioară a norului are o structură spiralată similară discului Căii Lactee.

O sarcină extrem de dificilă

„Pe măsură ce marea galactică acționează pentru a decupla corpurile de discul împrăștiat, aceasta creează o structură spiralată în spațiul fizic care are o lungime de aproximativ 15.000 UA. Spirala este de lungă durată și persistă în norul interior Oort până în prezent”, se arată în studiu.

Această structură spiralată este atribuită „mareelor galactice” – forțelor gravitaționale exercitate de stele îndepărtate, găuri negre și centrul Căii Lactee. Aceste forțe au modelat norul Oort pe perioade vaste.

Oamenii de știință cred că noua structură spiralată propusă a norului Oort poate fi confirmată prin observarea directă a obiectelor sale sau prin detectarea luminii reflectate de acestea. Totuși, observarea acestor obiecte este o sarcină extrem de dificilă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Originea extrasolara a norului lui Oort

A reapărut pe cerul Pământului o cometă văzută pentru ultima oară de neanderthalieni

Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste 40 de ani

5 planete asemănătoare cu Pământul s-ar putea afla la marginea Sistemului Solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase