Un studiu amănunțit al spațiului a revelat noi „bule Spitzer”. Cercetătorii japonezi au dezvoltat un model de învățare profundă pentru a explora cele mai îndepărtate regiuni ale galaxiei noastre și pentru a descifra misterele formării stelelor.
Echipa condusă de Osaka Metropolitan University a utilizat Inteligența Artificială pentru a analiza cantitățile uriașe de date colectate de telescoapele spațiale, descoperind structuri de tip „bulă” care nu au fost incluse anterior în bazele de date astronomice.
Galaxia Calea Lactee, la fel ca multe altele din Univers, conține structuri asemănătoare unor bule, formate în principal în timpul nașterii și activității stelelor masive. Aceste structuri, denumite „bule Spitzer”, oferă indicii esențiale despre procesul de formare a stelelor și evoluția galaxiilor.
Pentru a îmbunătăți identificarea acestor structuri, Shimpei Nishimoto și profesorul Toshikazu Onishi au colaborat cu cercetători din întreaga Japonie pentru a dezvolta un model bazat pe Inteligență Artificială. Folosind date de la Telescopul Spațial Spitzer și de la Telescopul Spațial James Webb, acest model de învățare profundă permite detectarea rapidă și precisă a bulelor Spitzer. Pe lângă acestea, AI-ul a identificat și structuri de tip „coajă”, despre care se crede că s-au format în urma exploziilor de supernove, scrie EurekAlert.
„Rezultatele noastre demonstrează că este posibilă investigarea detaliată nu doar a formării stelelor, ci și a efectelor evenimentelor explozive din galaxii”, a declarat Shimpei Nishimoto.
„Sperăm că progresele în tehnologia AI vor accelera elucidarea mecanismelor care stau la baza evoluției galaxiilor și formării stelelor”, a adăugat prof. Onishi.
Studiul va apărea în Publications of the Astronomical Society of Japan.
Ce substanțe a găsit Telescopul James Webb în atmosfera unei pitice cenușii?
Un supercomputer de la NASA a găsit o spirală asemănătoare Căii Lactee la marginea Sistemului Solar
Planeta Marte avea cândva plaje numai bune pentru vacanțe, arată un studiu