Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit o nouă toxină care afectează intestinul

Oamenii de știință au descoperit o nouă toxină care afectează intestinul

Publicat: 13.04.2025

Oamenii de știință de la Universitatea La Trobe (Australia) au descoperit cum o tulpină de bacterie distruge celulele intestinale, ceea ce duce la îmbolnăviri grave și uneori chiar la moarte.

Publicată în revista Gut Microbes, cercetarea dezvăluie pentru prima dată structura tridimensională a unei toxine secretate de bacteria enteropatogenă E. coli (EPEC) și arată cum bacteriile folosesc această toxină pentru a invada și distruge celulele epiteliale care căptușesc intestinul.

Toxina, o enzimă numită EspC, distruge celulele tăind structura internă a proteinelor acestora.

Profesoara Begoña Heras, cercetătoare la Universitatea La Trobe și coautoare a studiului, a subliniat că înțelegerea modului în care funcționează această toxină periculoasă este esențială pentru dezvoltarea unor medicamente țintite împotriva infecțiilor EPEC, mai ales în contextul creșterii rezistenței la antibiotice, scrie Phys.org.

„Multe tulpini de E. coli, inclusiv EPEC, care este o cauză majoră a bolilor diareice, devin din ce în ce mai rezistente la antibioticele folosite frecvent pentru a trata aceste infecții”, a declarat Prof. Heras.

Îmbolnăviri grave și uneori chiar moarte

„Este alarmant, având în vedere că 1,3 milioane de copii sub 5 ani mor anual din cauza bolilor diareice, din cauza deshidratării severe și a pierderii electroliților esențiali.”

Există peste cinci tipuri de E. coli care dăunează celulelor epiteliale în moduri diferite pentru a provoca infecții intestinale.

În prezent, infecțiile cu diverse tulpini de E. coli sunt tratate cu antibiotice cu spectru larg, care însă distrug atât bacteriile dăunătoare, cât și pe cele benefice din intestin. În plus, E. coli se adaptează rapid, devenind rezistentă la numeroase antibiotice.

Dr. Jason Paxmanx coautor al studiului, a spus că tratarea infecțiilor cu E. coli a devenit din ce în ce mai dificilă, medicii fiind forțați să recurgă la antibiotice de ultimă instanță – iar uneori, nu mai există nicio opțiune de tratament. „Rămânem fără opțiuni pentru tratarea bolilor bacteriene – unele bacterii sunt acum rezistente la toate antibioticele disponibile”, a spus Dr. Paxman.

Tratamente inovatoare împotriva unor agenți patogeni periculoși

Prof. Heras, Dr. Paxman și Dr. Akila Pilapitiya, primul autor al articolului, au colaborat cu o echipă multidisciplinară de cercetători de la La Trobe Institute of Molecular Science (LIMS) și Școala de Agricultură, Biomedicină și Mediu (SABE).

„Se știa deja că EPEC folosește EspC ca toxină, dar se cunoștea puțin despre structura și funcționarea sa”, a explicat Dr. Pilapitiya. „Folosind o abordare multidisciplinară, am reușit să determin structura 3D a toxinei EspC, ceea ce arată cum este construită și ce rol are fiecare parte în funcționarea ei.”

„Această descoperire oferă baza pentru dezvoltarea unor noi medicamente specifice, care să poată dezarma EPEC, să combată infecțiile diareice și să protejeze celulele intestinale.

Prof. Heras speră ca această abordare să inspire și alți cercetători să găsească tratamente inovatoare împotriva altor agenți patogeni periculoși.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Legătura dintre intestin-creier și boala Alzheimer, dezvăluită cu ajutorul razelor X

Bacteriile dăunătoare pot declanșa dureri în intestin, iar oamenii de știință au aflat de ce

Cu cât alimentele pe bază de plante sunt mai diverse, cu atât microbiomul intestinal este mai fericit

Ce a descoperit primul studiu despre microbiomul intestinal al păsărilor sălbatice?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase