Oamenii de știință au descoperit că anumite specii de microbi din intestinul uman pot absorbi PFAS – substanțe chimice toxice și de lungă durată, cunoscute drept „chimicale veșnice”.
Cercetătorii afirmă că stimularea acestor specii în microbiomul nostru intestinal ar putea ajuta la protejarea organismului împotriva efectelor dăunătoare ale PFAS.
PFAS sunt asociate cu o serie de probleme de sănătate, printre care: fertilitate scăzută, întârzieri de dezvoltare la copii, risc crescut de anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare.
Cercetători de la Universitatea din Cambridge au identificat o familie de bacterii care trăiesc în mod natural în intestinul uman și care absorb diverse molecule PFAS din mediul lor. Când nouă dintre aceste specii bacteriene au fost introduse în intestinul șoarecilor (pentru a „umaniza” microbiomul lor), bacteriile au acumulat rapid PFAS-urile ingerate, care au fost apoi eliminate prin fecale.
S-a mai descoperit că, pe măsură ce șoarecii erau expuși la niveluri tot mai mari de PFAS, microbii continuau să elimine un procent constant din aceste substanțe toxice. La doar câteva minute de la expunere, bacteriile testate absorbiseră între 25% și 74% din substanțe.
Aceste rezultate reprezintă prima dovadă că microbiomul nostru intestinal ar putea juca un rol activ în eliminarea PFAS din corpul uman – deși acest lucru nu a fost încă testat direct la oameni.
Cercetătorii își propun să folosească această descoperire pentru a dezvolta suplimente probiotice care să crească nivelul acestor bacterii benefice în intestin, oferind protecție împotriva efectelor toxice ale PFAS.
Rezultatele au fost publicate în revista Nature Microbiology.
Aceste substanțe sunt omniprezente în lumea modernă. Se găsesc în articole de zi cu zi precum: haine impermeabile, tigăi antiaderente, rujuri și ambalaje alimentare – datorită rezistenței lor la căldură, apă, ulei și grăsime. Însă, pentru că se degradează în mii de ani, ele se acumulează în mediu – și în corpul nostru.
„Având în vedere amploarea problemei cauzate de PFAS și efectele lor asupra sănătății, e îngrijorător cât de puține soluții există pentru eliminarea lor din organism”, a explicat Dr. Kiran Patil, autor principal și cercetător la MRC Toxicology Unit (Universitatea Cambridge).
„Am descoperit că anumite bacterii intestinale umane au o capacitate remarcabilă de a absorbi PFAS la diverse concentrații și le stochează sub formă de aglomerări în interiorul celulelor. Datorită acestei agregări, bacteriile par să fie protejate de efectele toxice ale PFAS.”
În aprilie 2025, Marea Britanie a lansat o anchetă parlamentară privind riscurile PFAS și reglementarea lor.
Există peste 4.700 de tipuri de PFAS folosite pe scară largă. Unele sunt eliminate rapid din organism, dar altele pot rămâne ani întregi, în funcție de structura lor moleculară, scrie EurekAlert.
„Suntem cu toții expuși la PFAS prin apă și mâncare – aceste substanțe sunt atât de răspândite încât se găsesc în toți oamenii”, a explicat și Dr. Anna Lindell, autoarea principală. „PFAS au fost considerate cândva sigure, dar acum este clar că nu sunt. Ele funcționează ca un fel de otravă lentă.”
Bărbile sunt focare de microbi? Iată ce spun studiile!
Apa din întreaga lume ar putea fi purificată de niște microbi recent descoperiți
De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre microbi?
Cercetătorii dezvăluie care sunt microbii din cuptorul cu microunde