Home » Știință » Cercetătorii dezvăluie care sunt microbii din cuptorul cu microunde

Cercetătorii dezvăluie care sunt microbii din cuptorul cu microunde

Publicat: 28.12.2024

Cândva simboluri ale ambiției futuriste, cuptoarele cu microunde sunt adesea trecute cu vederea în bucătăriile și birourile moderne. Totuși, un nou studiu readuce în atenție aceste aparate din epoca atomică, în contextul fascinației actuale pentru microbiom. O echipă de cercetători de la Universitatea din Valencia și Darwin Bioprospecting Excellence SL, ambele din Spania, a analizat microbii din cuptorul cu microunde și a descoperit lucruri surprinzătoare.

Curățarea interioară a cuptoarelor cu microunde nu este o activitate zilnică pentru majoritatea oamenilor, fiind realizată mai ales după ce alimentele se revarsă din recipiente. Deși se presupune că undele electromagnetice distrug microorganismele, studiul arată că multe dintre acestea rezistă radiației intense.

Pentru a izola microbii din cuptorul cu microunde, cercetătorii au prelevat probe din 30 de cuptoare cu microunde: 10 din bucătării individuale, 10 din spații comune (precum săli de pauză din companii sau cantine universitare) și 10 din laboratoare de biologie moleculară și microbiologie, folosite pentru experimente.

Care sunt microbii din cuptorul cu microunde găsiți de oamenii de știință?

Indiferent de locație, bacterii din genurile Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus și Priestia au fost prezente în cuptoarele analizate. Aceste microorganisme sunt asociate cu oamenii, trăind în sau pe noi, fără să le acordăm mare atenție.

Microbiomul din cuptoarele de bucătărie a fost similar cu cel de pe alte suprafețe din bucătării. Deși unele specii, precum Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas, pot prezenta riscuri pentru sănătate, nivelurile lor nu sunt mai îngrijorătoare decât cele găsite pe alte suprafețe de uz casnic, informează Science Alert.

Cuptoarele individuale au avut cea mai scăzută biodiversitate microbiană, cu scoruri sub patru pe indicele de diversitate Shannon, probabil din cauza surselor limitate de contaminare.

Microundele din laboratoare au prezentat cea mai mare diversitate microbiană, cu scoruri peste patru pe același indice. Microorganismele din aceste cuptoare, utilizate pentru soluții chimice sau materiale sintetice, includ specii rezistente la radiații și condiții extreme, precum Deinococcus, Hymenobacter și Kineococcus.

Microorganismele din laboratoare seamănă cu cele găsite pe panouri solare, dar, din fericire, nu cu cele din deșeurile nucleare.

Recomandările cercetătorilor

Bacteriile obișnuite de pe pielea noastră le pot supraviețui undelor electromagnetice din cuptoarele cu microunde. Pentru a menține igiena, este recomandat să curățați regulat cu detergent interiorul cuptorului și să gestionați imediat orice murdărie.

Acest studiu, publicat în Frontiers in Microbiology, evidențiază rezistența impresionantă a unor microorganisme și ne reamintește importanța igienei, chiar și în cazul aparatelor care par sterile.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Locuitorii cărei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte?

Semnele bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în felul în care vorbim

Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!

Neuronii nu arată așa cum credeam, dezvăluie un studiu controversat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase