Pâinea, unul dintre cele mai consumate alimente din lume, poate avea un impact surprinzător asupra sănătății. Întrebarea esențială este: ce fel de pâine alegem?
În timpul pandemiei de Covid-19, mulți oameni au descoperit plăcerea de a coace pâine cu maia. Aceasta necesită mai mult timp, uneori până la 36 de ore de fermentație, dar oferă un gust bogat și o listă de ingrediente simplă: făină, apă, sare și maia naturală, un amestec de bacterii și drojdii. Unele studii arată că pâinea cu maia menține senzația de sațietate mai mult decât alte tipuri de pâine, datorită procesului lent de fermentație care îmbunătățește structura și digestia.
La polul opus, majoritatea pâinilor din supermarket sunt produse prin așa-numita metodă Chorleywood, dezvoltată în Marea Britanie în anii 1950. Aceasta presupune folosirea de grăsimi tari, drojdie suplimentară, enzime, oxidanți și emulgatori, totul amestecat rapid la viteză mare. Rezultatul? O pâine ieftină, pufoasă și cu termen de valabilitate mai mare. Însă tocmai datorită acestor aditivi, multe dintre aceste produse sunt considerate alimente ultraprocesate (UPF), potrivit BBC.
În SUA, unele pâini industriale pot conține aditivi precum bromatul de potasiu, un agent de creștere suspectat a fi carcinogen. Iar în Marea Britanie, peste 50% din caloriile zilnice provin din alimente ultraprocesate, conform unui studiu din 2020.
Cum putem recunoaște o pâine ultraprocesată? Nutriționiștii recomandă o regulă simplă: dacă are mai mult de cinci ingrediente și substanțe pe care nu le-ai avea în bucătărie, cel mai probabil este UPF.
O opțiune mai sănătoasă rămâne pâinea integrală. Aceasta păstrează toate părțile bobului de grâu, ceea ce îi conferă un conținut ridicat de fibre, proteine, vitamine (precum E) și minerale (inclusiv magneziu). Fibrele încetinesc digestia și oferă o senzație mai îndelungată de sațietate, în timp ce antioxidanții și polifenolii contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer.
„Diferite tipuri de pâine aduc beneficii diferite. De exemplu, pâinea integrală cu semințe are mai multe fibre și grăsimi sănătoase decât pâinea albă.”, spune utriționista Jenna Hope.
Concluzia specialiștilor este aceea că, dacă nu avem timp pentru maia, merită să alegem pâini cât mai simple, cu ingrediente puține și recunoscute. Iar atunci când e posibil, pâinea integrală ar trebui să fie prima alegere.
Un studiu arată că oamenii supraestimează înclinarea dealurilor
Copiii învățați să aibă compasiune au obiceiuri alimentare mai sănătoase
Test de cultură generală. De ce se servește suc de roșii în avion?
Experiment uluitor reușit de oamenii de știință cu ajutorul Realității Virtuale