Home » Știință » Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel

Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel

Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.10.2025

O echipă de fizicieni a câștigat Premiul Ig Nobel pentru că a descifrat formula unor paste perfecte.

Studiul lor ingenios a arătat cum controlul amidonului și al temperaturii poate transforma un sos cu cocoloașe într-unul mătăsos, dovedind că știința excelentă poate începe chiar de la cină.

Cacio e pepe este unul dintre cele mai iubite feluri de paste din Italia, însă chiar și oamenii de știință italieni se chinuie să obțină sosul fin și cremos care o face celebră. Fabrizio Olmeda, fizician la Institute of Science and Technology Austria (ISTA), s-a confruntat cu aceeași problemă — până când a decis să se bazeze pe știință.

Astfel, alături de colegi italieni de la Max Planck Institute din Dresda, Universitatea din Padova și Universitatea din Barcelona, a pornit să descopere formula exactă pentru un sos care iese perfect de fiecare dată.

Unul dintre cele mai iubite feluri de paste din Italia

Munca lor a dat roade. Recent, la Boston, echipa a fost distinsă cu Premiul Ig Nobel pentru Fizică, pentru rezultatele lor savuroase și creative. Acest premiu cu tentă umoristică onorează descoperirile științifice care mai întâi amuză, apoi te pun pe gânduri, încurajând curiozitatea față de știință, medicină și tehnologie prin celebrarea ideilor neașteptate și imaginative.

Studiul, publicat în revista Physics of Fluids și premiat acum, a arătat că simpla amestecare a ingredientelor tradiționale — brânză Pecorino, apă de la paste, piper și paste — duce adesea la un sos cu cocoloașe, asemănător cu mozzarella topită, scrie SciTechdaily.

Amidonul din apa de la paste ar trebui să emulsioneze și să stabilizeze sosul, dar de obicei nu este suficient. Când temperatura depășește 65°C, proteinele din brânză se denaturează și se adună, iar sosul „se taie”.

Cantitatea perfectă de amidon

Cercetătorii au descoperit cheia: cantitatea corectă de amidon. Astfel, trebuie adăugat praf de amidon (2–3% din masa brânzei) în apă și amestecat până devine limpede și ușor gelatinoasă. Apoi, se combină acest gel cu brânza la temperatură joasă, pentru ca amidonul să se lege de proteine și să prevină formarea cocoloașelor.

Ulterior, se condimentează cu piper, se amestecă pastele cu sosul în tigaie și, dacă e nevoie, se adaugă puțină apă de la paste pentru consistența dorită.

Întrebarea despre pastele perfecte este doar una dintre numeroasele cercetări derulate la ISTA din Klosterneuburg, unde lucrează oameni de știință din peste 80 de țări. Vizitatorii vor putea explora astfel de proiecte — inclusiv studiul premiat despre cacio e pepe — la noul VISTA Science Experience Center.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au identificat soluția perfectă pentru o rețetă populară de paste

Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de lidera opoziției din Venezuela

O nouă structură moleculară a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie

Câțiva dintre cei mai controversați câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Coșmarurile nu sunt chiar întâmplătoare. Ce ne spune știința?
Coșmarurile nu sunt chiar întâmplătoare. Ce ne spune știința?
Unde este cel mai înalt oraș locuit permanent din lume?
Unde este cel mai înalt oraș locuit permanent din lume?
Telescopul Spațial James Webb a confirmat cea mai veche și mai îndepărtată supernovă observată vreodată
Telescopul Spațial James Webb a confirmat cea mai veche și mai îndepărtată supernovă observată vreodată
Raportul care anunța Primul Război Mondial: „Într-o bună zi va avea loc un cataclism îngrozitor”
Raportul care anunța Primul Război Mondial: „Într-o bună zi va avea loc un cataclism îngrozitor”
Urșii polari par să se adapteze la climate mai calde, arată un studiu
Urșii polari par să se adapteze la climate mai calde, arată un studiu
„Țarul se gândea mereu la cucerirea Dardanelelor și a Constantinopolului”
„Țarul se gândea mereu la cucerirea Dardanelelor și a Constantinopolului”
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Top 10 țări în care femeile trăiesc cel mai mult
Top 10 țări în care femeile trăiesc cel mai mult
Johnson & Johnson, obligată să plătească 40 de milioane de dolari din cauza pudrelor pentru bebeluși
Johnson & Johnson, obligată să plătească 40 de milioane de dolari din cauza pudrelor pentru bebeluși
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată