O investigație recentă de la Universitatea Flinders (Australia de Sud) dezvăluie modul în care două băuturi consumate pe scară largă, cafeaua și ceaiul, ar putea juca un rol în sănătatea osoasă a femeilor la o vârstă înaintată.
Studiul, publicat în revista Nutrients, a monitorizat aproape 10.000 de femei cu vârsta de 65 de ani și peste, timp de 10 ani, pentru a examina dacă băutul regulat de cafea sau ceai era legat de modificări ale densității minerale osoase (DMO). DMO este un marker central utilizat pentru a evalua riscul de osteoporoză.
Cercetătorii au utilizat informații din „Studiul Fracturilor Osteoporotice”, bazându-se pe măsurători repetate ale consumului de băuturi și ale DMO la nivelul șoldului și colului femural – zone strâns legate de riscul de fractură.
Rezultatele au arătat că femeile care beau ceai aveau o DMO totală a șoldului ușor mai mare decât cele care nu beau. Deși îmbunătățirea a fost mică, a fost semnificativă statistic.
„Chiar și îmbunătățiri mici ale densității osoase se pot traduce prin mai puține fracturi în rândul unor grupuri mari de populație,” spune profesorul asociat adjunct Enwu Liu.
Constatările pentru cafea au fost mai variate. Consumul moderat, aproximativ două până la trei căni pe zi, nu a fost asociat cu niciun prejudiciu.
Cu toate acestea, consumul de peste cinci căni pe zi a fost legat de o DMO mai mică, indicând faptul că nivelurile foarte ridicate de cafea ar putea afecta negativ rezistența osoasă.
Femeile cu un aport mai mare de alcool pe parcursul vieții au părut deosebit de vulnerabile la efectele negative ale cafelei, în timp ce ceaiul a arătat beneficii mai puternice la femeile cu obezitate.
Co-autorul studiului, Ryan Liu, explică faptul că ceaiul este bogat în catechine, compuși care pot încuraja formarea osoasă și pot ajuta la încetinirea pierderii osoase.
„Conținutul de cofeină al cafelei, în schimb, s-a demonstrat în studiile de laborator că interferează cu absorbția calciului și metabolismul osos, deși aceste efecte sunt mici și pot fi compensate prin adăugarea de lapte,” adaugă Ryan Liu.
Cercetătorii subliniază că deși diferențele sunt semnificative statistic, ele nu sunt dramatice și nu necesită schimbări radicale de stil de viață, scrie Sciencedaily.
Ce sfaturi are un medic de la Harvard pentru cei care beau ceai?
Yaupon, planta uitată a Americii care ar putea înlocui ceaiul și cafeaua
Ceaiul negru, verde sau alb elimină metale grele din apă, arată un studiu
Cât ceai verde să bei în fiecare zi pentru a reduce riscul de demență